Творець проекту жертв репресій «Безсмертний барак» виїхав з Росії



Засновник проекту про жертв політичних репресій "Безсмертний барак" Андрій Шалаєв повідомив виданню "Говорит НеМосква", що знаходиться за межами Росії.

Шалаєва 19 жовтня затримали на вокзалі у Твері. Декілька днів він не виходив на зв’язок, а його адвокат та близькі не могли його знайти. За три дні стало відомо, що Шалаєва відпустили на волю. Засновник "Безсмертного барака" тоді повідомив, що він у безпеці і залишається в Росії.

Однак, розповів Шалаєв «Говорит НеМосква», повернувшись із Твері до Москви, він зрозумів, що за ним стежать. Стеження, за словами засновника «Безсмертного барака», продовжилося і коли він на якийсь час виїхав із Москви. Тоді, повідомив Шалаєв, він вирішив залишити Росію. «На вокзалі, коли я залишав Росію, мене проводжали активісти НОДу* з георгіївськими стрічками, літерами Z, зйомкою на телефони. А також провокаціями та криками „зрадник і ворог народу“», — сказав він.

Я виїхав із країни, але вивіз і зберіг усе, що мав для проекту. Співробітників редакції "Безсмертного барака" більше в Росії немає, а сам барак безсмертний і продовжує пожирати своїх громадян. Попереду велика робота, сімейна історія мільйонів має бути збережена.

«Безсмертний барак» — створений у 2015 році громадський проект, який збирає документи, фотографії та спогади про жертв політичних репресій у СРСР.

* НОД - «Национально-освободительное движение» - провладна структура в РФ, активісти якої неодноразово проводили акції залякування громадян

«Аргумент»