США звинувачують росіянина у контрабанді американських військових технологій у Росію



Читать на русском

США звинувачують росіянина у контрабанді американських військових технологій у Росію

США звинувачують росіянина у контрабанді американських військових технологій у Росію

США оголосили про затримання громадянина Росії, який проживав у Гонконгу. Його звинувачують у контрабанді до Росії американської мікроелектроніки подвійного призначення.

За даними Міністерства юстиції США, Максим Марченко та два його спільники (теж росіяни) керували мережею незаконних закупівель у Росії, Гонконгу та інших частинах світу. Вони купували у американських постачальників мікроелектроніку подвійного та військового призначення, зокрема OLED-мікродисплеї, для російських замовників.

Передбачається, що Марченко керував компаніями у Гонконгу, зокрема Alice Components Co. Ltd., Neway Technologies Limited та RG Solutions Limited, через які оформляли угоди.

Проти Марченка висунули звинувачення у «змові з метою обдурити США, а також у контрабанді, цифровому шахрайстві та відмиванні грошей» у зв’язку з його передбачуваною участю у контрабанді до Росії американських військових технологій, таких як «оптичні приціли, прилади нічного бачення, теплова оптика та системи озброєння».

Якщо його визнають винним, він проведе за ґратами кілька десятків років.

У період з травня 2022-го по серпень 2023 року компанії Марченка, судячи з усього, перерахували до США понад 1,6 мільйона доларів, щоб забезпечити роботу мережі, яка контрабандою постачала OLED-мікродисплеї до Росії.

"Згідно з заявою, через мережу компаній, що діяли в рамках зарубіжної контрабандної мережі, Марченко постачав до Росії американські технології подвійного призначення, які застосовуються у військових цілях, порушуючи цим закони США", — сказав помічник генпрокурора Меттью Олсен з Управління національної безпеки Міністерства юстиції США.

Він наголосив, що заходи щодо Марченка доводять, що Держдепартамент підтримує безпеку в США та бореться з російською агресією в Україні шляхом суворого дотримання правил експортного контролю.

У заяві також сказано, що Марченко та спільники отримали обладнання, сказавши американським постачальникам, що товари призначені для покупців у Гонконгу, Китаї та інших країнах, і що вони використовуватимуться в електронних мікроскопах для медичних досліджень.

У результаті американські постачальники, які зобов’язані повідомляти про угоди відповідним відомствам, не знаючи того, подали фальшиві декларації.

"Ми націлені викорінити закупівельні мережі, які підживлюють російську військову машину", — сказав помічник держсекретаря з експортного контролю Меттью Аксельрод.

Він підкреслив, що влада США і надалі виявлятиме і припинятиме використання підставних фірм у Китаї та інших країнах, які створюють з метою обходу санкцій США.

Розслідування у справі Марченка координувала спеціальна група Міністерства юстиції KleptoCapture, сформована для контролю за дотриманням санкцій та інших обмежень, запроваджених щодо Росії через вторгнення в Україну.