У день народження Шевченка Зеленський провів зустріч з українськими художниками: ми маємо більше розповідати світові про Україну та цю війну



Читать на русском

У день народження Шевченка Зеленський провів зустріч з українськими художниками: ми маємо більше розповідати світові про Україну та цю війну
У день народження Шевченка Зеленський провів зустріч з українськими художниками: ми маємо більше розповідати світові про Україну та цю війну

У 209-ті роковини від дня народження українського письменника, художника та мислителя Тараса Шевченка президент Володимир Зеленський провів зустріч із діячами культури та мистецтва.

Об этом сообщает Люди

У ході зустрічі було обговорено шляхи поглиблення взаємодії між державою та представниками культурної сфери.

Про це повідомили у офісі президента. Захід пройшов у змішаному форматі: наживо в ОП та в режимі відеоконференції. До розмови приєдналися відомі артисти, актори театру та кіно, художники, журналісти, продюсери, керівники культурних інституцій та профільних державних установ.

Багато запрошених із перших днів повномасштабного вторгнення Росії брали безпосередню участь в обороні України, а зараз ведуть боротьбу у культурній сфері.

Президент наголосив, що діячі культури та мистецтва, які пішли захищати Україну, своїм прикладом сприяли консолідації українського суспільства, зростанню патріотизму та спонукали громадян вставати на захист Батьківщини.

"Україна відстоює свою незалежність завдяки тому, що вона не одна. Завдяки об’єднаному народу, завдяки нашим Збройним Силам та всьому світу", — зазначив Володимир Зеленський.

На думку президента, в об’єднанні світу довкола України велику роль відіграли дипломатія, журналістика та культура.

Так, на різних міжнародних майданчиках відбувалося безліч культурних заходів, під час яких розповідали про Україну, про розпочату Росією війну, її наслідки та злочини російської армії. Таке інформування світової спільноти вплинуло на посилення підтримки нашої країни партнерами.

"Я дякую всім художникам, хто допомагає тут, хто в окопах віддає цьому своє життя. А також усім тим, хто за кордоном створював та допомагав дипломатії та журналістиці формувати цю хвилю підтримки, щоб Україна не була на самоті", – сказав президент.

Незважаючи на війну за останній рік, в Україні відбулося понад 50 прем’єр у театрах, пройшли сотні виставок творів мистецтва, було знято десятки документальних фільмів, музичних кліпів, написано десятки музичних творів, відбулося багато концертів для військових на передовій. А за кордоном пройшло понад три тисячі культурних та мистецьких заходів, серед яких виставки, концерти, фестивалі.

Дуже важливо продовжувати таку активну діяльність у сфері культурної дипломатії та налагоджувати зв’язки між українськими та європейськими культурними інститутами, наголосив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

У ході зустрічі також було обговорено присудження Шевченківської премії 2023 року. За час початку повномасштабного вторгнення виникла велика кількість літературних творів та іншого культурного продукту про війну. Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка запропонував передбачити номінації саме для творів, створених під час війни та на військову тему.

"Я повністю підтримую. Важливо не втратити людей, які стільки всього зробили під час війни. Важливо показати цим людям, що всі бачать та відзначають твори, створені під час війни, а також їхніх авторів", – наголосив Володимир Зеленський.

За словами глави держави, Росія має програти не лише на полі бою, а й в інформаційному просторі. Щоб подолати нав’язані агресором наративи, необхідне виробництво та розповсюдження якісного українського контенту: музики, кіно, театральних вистав. Глава держави додав, що особливо важливою є робота з дітьми та молоддю.

Источник: Тема РУ