Тексти Як “Київзеленбуд” витрачає бюджетні кошти під час війни *



Повномасштабна війна з росією призвела до значних руйнувань інфраструктури Києва, але не змусила міське керівництво значно урізати бюджетні витрати на наведення краси у парках та скверах. За 8 місяців поточного року КО “Київзеленбуд” з підпорядкованими йому підприємствами вже уклали договорів на 217,73 млн гривень. Лише “Київзеленбуд” уклав таких договорів майже на 66 млн гривень, 43 млн гривень з яких направлені на капітальні ремонти дев’яти скверів, двох парків, бульвару, сходів до Паркової дороги, а також на влаштування стежки здоров’я у парку Партизанської слави. При цьому, найбільші суми отримують від цього КО три компанії (дві з них наче створені спеціально для замовлень “Київзеленбуду”, адже більше ні від кого за результатами публічних закупівель підрядів не отримували), які правоохоронці підозрюють в розкраданні бюджетних коштів. Мабуть, причину такої “плідної праці на благо Києва і всіх киян” треба шукати в особистості керівника “Київзеленбуду”, його кураторів з КМДА та можливості підписувати договори без проведення конкурсних торгів під час воєнного стану. 

Як стало відомо KВ з даних публічного модуля аналітики BI.Prozorro, майже за вісім місяців – від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну по 19 жовтня 2022 року – КО “Київзеленбуд”* уклало за результатами публічних закупівель 158 договорів на суму 65,89 млн гривень.

На що пішли кошти

Більша частина цих бюджетних коштів – 43,53 млн гривень – “Київзеленбуд” направив на влаштування стежки здоров’я у північно-західній частині парку Партизанської слави (ціна договору – 4,49 млн гривень) та капітальні ремонти 13 об’єктів:

  • бульвару житлового масиву Петра Калнишевського в Оболонському районі (ціна договору – 12,85 млн гривень);

  • сходів від будинку №3 по вул. Івана Мазепи до Паркової дороги у Печерському районі (5,85 млн гривень);

  • ротонди та алеї в парку “Супутник” в Солом’янському районі (1,31 млн гривень);

  • парку “Позняки” у Дарницькому районі (88,76 тис. гривень);

  • дев’яти скверів:

    • на вул. Іскрівській, 18 у Солом’янському районі (7,98 млн гривень);

    • біля театру Івана Франка (фонтан) у Печерському районі (ціна договору – 4,99 млн гривень);

    • між будинками 5-7Б на просп. Гонгадзе у Подільському районі (ціна договору – 3,54 млн гривень);

    • по вул. Михайлівська (421,14 тис. гривень) та на перетині вул. Рейтарської та вул. Стрілецької (194,45 тис. гривень) у Шевченківському районі;

    • по вул. Симиренка, 13/1 (938,28 тис. гривень) та по вул. Чорнобильська, 3 (25,89 тис. гривень) у Святошинському районі;

    • по вул. Холмогірській (583,04 тис. гривень) та між будинками №№2, 2/25 на вул. Паньківській (251,82 тис. гривень) у Голосіївському районі.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Три із 14 вищеперерахованих закупівель були оголошені до початку повномасштабної війни, решта 11 – вже під час воєнного стану. Всі роботи за вказаними договорами повинні бути завершені до кінця поточного року.

На 16,26 млн гривень КО “Київзеленбуд” придбало спецтехніки. А саме – за 12,34 млн гривень було закуплено три колісних багатофункціональних екскаваторів-навантажувачів Турецького виробництва, за 3,91 млн гривень – один телескопічний  автогідропідйомник. Всю техніку повинні до 20 грудня поставити за адресою Міської станції захисту зелених насаджень (вул. Берковецька, 6).

Ще 6 млн гривень витрат “Київзеленбуду” під час воєнного стану пішли на 142 закупівлі. Найбільші з них – закупівля на 2 млн гривень майже 40 тис. літрів палива, на 1 млн гривень – теплової енергії, на 838 тис. гривень – проекту капремонту парку між проспектом Миколи Бажана та вулицею Срібнокільською навколо озера Срібний кіл у Дарницькому районі. Решту коштів направили, зокрема, на запчастини, каністри, добрива, фарби, світильники, а також фоторамки та поліцейський відеореєстратор.

Хто в 2022 році отримує найбільше коштів від “Київзеленбуду”

За 8 місяців війни КО “Київзеленбуд” підписало договорів на понад 65 млн гривень з 81 підрядником. При цьому, 67% цих грошей або 44,34 млн гривень розподілено між трьома компаніями – ТОВ “Буд-компліт”**, ТОВ “БК “Буд Альянс”*** та ТОВ "Торгова компанія "Спецзапчасть"****.

Найбільшу суму – 17,73 млн гривень – від КО “Київзеленбуд” отримує ТОВ “Буд-компліт”. У цій компанії комунальне об’єднання замовило чотири капремонти – бульвару житлового масиву Петра Калнишевського, ротонди та алеї в парку “Супутник”, скверів між будинками 5-7Б на просп. Гонгадзе та по вул. Чорнобильська, 3.

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ “Буд-компліт” зареєстровано в 2018 році в Києві. Статутний фонд – 10 тис. гривень. Основний вид діяльності – підготовчі роботи на будівельному майданчику. Засновник та кінцевий бенефіціар – Оксана Пархомчук, директор – Сергій Пархомчук.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм
Подписаться

За даними Clarity Project, у результаті участі в публічних закупівлях ТОВ “Буд-компліт” отримало 41 підряд на понад 100 млн гривень – всі від КО “Київзеленбуд”. Зокрема, об’єднання за 8,24 млн гривень замовляло у цього ТОВ капремонт скверу на вул. Крамського, 10, за 6,76 млн гривень – капремонт благоустрою бульвару Академіка Вернадського в межах проспекту Перемоги та вул. Депутатській, за 5,46 млн гривень – капремонт парку “Позняки”.

З липня 2022 року ТОВ “Буд-компліт”, КО “Київзеленбуд” та ряд його інших підрядників фігурують в кримінальному провадженні (№42020000000001204) за підозрою у розтраті та відмиванні бюджетних коштів. В матеріалах справи йдеться про те, що упродовж 2021-2022 років посадові особи “Київзеленбуду”, які відповідальні за проведення публічних закупівель, отримали від представників ТОВ “Буд-компліт” неправомірну вигоду в сумі 300 тис. гривень. Також у кримінальному провадженні досліджуються обставини, за яких у першій половині 2021 року службові особи КО “Київзеленбуд” з підрядниками, серед яких ТОВ “Буд-Компліт”, об`єднались у організовану злочинну групу для заволодіння бюджетними коштами, які призначались на капремонти парків і скверів столиці.

Ще три капремонти на 14,25 млн гривень по завданню “Київзелендуду” в Києві виконує ТОВ “БК “Буд Альянс”. Ця компанія ремонтує сходи від будинку №3 по вул. Івана Мазепи до Паркової дороги, а також два сквери – на вул. Іскрівській, 18 та по вул. Михайлівська. 

ТОВ “БК “Буд Альянс” зареєстровано в 2019 році в Києві. Статутний фонд – 100 тис. гривень. Основний вид діяльності – будівництво житлових та нежитлових будівель. Засновники – Ігор Мельничук (70%) та Руфат Ахмедов (30%, директор).

Ігор Мельничук до січня 2021 року був засновником та директором ТОВ “Грейсінг” (раніше – ТОВ “Буд Фаворит Строй”), яке із завидною частотою отримує великі підряди від КО “Київзеленбуд” та КП “Київміськрозвиток”. З останнім компанія спільно з іншим підрядником фігурує у кримінальному провадженні (від 22.03.2019 року №42019100000000205) по підозрі у привласненні понад 50 млн гривень на реконструкції парку “Кіото”.

Читайте: Стоимость реконструкции парка “Киото” уже превысила 100 млн гривен и будет увеличиваться

За результатами участі в публічних закупівлях ТОВ “БК “Буд Альянс” уклало 13 договорів на 65 млн гривень. Єдиним замовником компанії є КО “Київзеленбуд”, на замовлення якого вона, зокрема, за 18,43 млн гривень реконструювала парк Орлятко”, за 10 млн гривень – влаштовувала стежку здоров’я у північно-західній частині парку Партизанської слави.

Читайте: “Киевзеленстрой” начал реконструкцию парка “Орленок” та “Тропу здоровья” в Парке партизанской славы уже разрушили, но проводить капремонт не спешат

Третім підрядником, який опинився серед лідерів отримання коштів від КО “Київзеленбуд” в 2022 році – ТОВ "Торгова компанія "Спецзапчасть". Цій компанії дістався один підряд на 12,34 млн гривень, що передбачає вищезгадану поставку трьох колісних багатофункціональних екскаваторів-навантажувачів.

ТОВ "Торгова Компанія "Спецзапчасть" зареєстровано в 2009 році в Запоріжжі. Статутний фонд – 74,4 тис. гривень. Основний вид діяльності – оптова торгівля іншими машинами й устаткованням. Засновники – Володимир та Роман Володимирович (директор) Лисенки, які прописані в одній квартирі Василівки Запорізької області.

В 2009 році серед засновників ТОВ "Торгова Компанія "Спецзапчасть" був Володимир Кириловський, який на місцевих виборах 2015 року безуспішно балотувався у Василівську міськраду Запоріжчини від “Європейської солідарності.

ТОВ "Торгова Компанія "Спецзапчасть" фігурує в декількох кримінальних провадженнях. Зокрема, у рамках провадження від 07.06.2019 року № 12019000000000519 розслідується можливе заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах службовими особами БУ “Укрбургаз” філії АТ “Укргазвидобування” за попередньою змовою із своїми підрядниками, серед яких компанія "Спецзапчасть". За версією слідства, компанія майже за 140 млн гривень повинна була поставити вісім бульдозерів, однак поставила лише половину, отримавши повну оплату по договору.

За результатами участі в публічних закупівлях ТОВ "Торгова Компанія "Спецзапчасть" підписало 462 договори на 880,51 млн гривень. Найбільший замовник – АТ “Укргазвидобування”, від якого отримано замовлень на 326 млн гривень. Договір на поставку екскаваторів-навантажувачів – перший досвід співпраці з КО “Київзеленбуд”.

Витрати підпорядкованих “Київзеленбуду” підприємств

Зазначимо, паралельно з закупівлями КО “Київзеленбуд” активними темпами під час війни витрачали кошти також 13 підпорядкованих цьому об’єднанню комунальних підприємств столиці, закупівлі яких фактично курує КО. Це – десять районних КП по утриманню зелених насаджень (УЗН) та три лісопаркові господарства (Дарницьке, Святошинське та “Конча-Заспа”).

За попередні вісім місяців сумарно ці підприємства уклали 1143 договорів на 151,84 млн гривень. На основну частину цих грошей – 43,08 млн гривень – ці КП закупили палива. Ще 34,56 млн гривень “пішло” на саджанці, насіння та розсаду, 14 млн гривень – на грунтосуміш, пісок та гальку, 11,56 млн гривень – на запчастини для автомобілів.

Таким чином, КО “Київзеленбуд” спільно з 13-тьма підпорядкованими підприємствами за 8 місяців війни вже уклали договорів сумарно на 217,73 млн гривень. Це менше ніж у минулому році, але все одне – дуже суттєво. Детальніше ці витрати реально описати тільки в окремих текстах КВ, але висновок вже зробити можна. В надважких умовах (масштабне руйнування інфраструктури столиці, в першу чергу, енергетичної.- KВ) на красі парків та скверів Києва можливо було б заощадити значні кошти міського бюджету, але робити цього керівництво міста чомусь не хоче.

Хто керує процесом

Нагадаємо, КО “Київзеленбуд” було створено Київрадою у 1992 році. Основний вид діяльності – надання ландшафтних послуг. “Київзеленбуду” підпорядковано 10 районних КП по утриманню зелених насаджень, 3 лісопаркові господарства (Дарницьке, Святошинське та “Конча-Заспа”), Міська станція захисту зелених насаджень та Міський декоративний розсадник “Теремки”. 

З липня 2019 року КО “Київзеленбуд” керує Олексій Король (на колажі, до 10 грудня 2020 року він був виконувачем обов’язків директора, а з 11 грудня 2020 року призначений директором).

За інформацією джерел КВ у КМДА, Олексій Король є протеже скандально відомого депутата Верховної ради VII скликання (фракція “Блок Петра Порошенка”) та радника Віталія Кличка з питань благоустрою Дмитра Білоцерковця. Подейкують, що саме Білоцерковець привів Короля до “Київзеленбуду”. Таким чином екс-нардеп, який на той час втрачав свій вплив на питання благоустрою, хотів залишитися “сірим кардиналом” і продовжувати “заробляти”. На момент призначення в.о. директора “Київзеленбуду” про Олексія Короля у відкритих джерелах було мало інформації. У соцмережах він був не надто активний, проте по кілька разів на місяць ділився постами Дмитра Білоцерковця.

Читайте: Руководить “Киевзеленстроем” будет человек Дмитрия Белоцерковца

Кримінальний слід

Дмитро Білоцерковець, який в 2014-2016 роках очолював Департамент міського благоустрою та охорони навколишнього середовища КМДА, дуже прославився в ці роки.

Саме його підприємці та деякі депутати не раз звинувачували в тому, що він разом із своїм другом та вже екс-директором КП “Київблагоустрій” Іваном Кліпою перетворили демонтаж “незаконних” МАФів та пересувних об’єктів торгівлі на прибутковий бізнес. Поки правоохоронці ніяк не реагували, Дмитро Білоцерковець та Іван Кліпа – схоже, непогано нажилися, заробивши по автомобілю марки Range Rover вартістю близько 150 тис. євро, а Білоцерківець ще й будував особняк під Києвом.

Читайте: ОПГ Белоцерковца-Клипы превратило демонтаж столичных автокофеен в прибыльный бизнес

В свою чергу, КО “Київзеленбуд” є фігурантом дуже багатьох кримінальних проваджень. Наприклад, з жовтня 2019 року правоохоронці підозрюють керівництво КО “Київзеленбуд” у розтратах та спробах заволодіти бюджетними коштами під час проведення капремонту парку “Перемога” (кримінальне провадження №42019101040000146). За версією слідства, у 2018-2019 роках ТОВ "Аркада Буд Холдинг" за чотирма укладеними договорами з КО "Київзеленбуд" роботи у визначені терміни не виконувало, при цьому кошти отримувало.

Читайте: “Киевзеленстрой” намерен приступить к реконструкции парка “Победа” после его капремонта

Предметом ще двох кримінальних проваджень (№12017100060005718 та №42019100000000654) є реконструкція на замовлення “Київзеленбуду” парку “Оболонь в урочищі “Наталка”. В рамках першого правоохоронці з’ясували, що виконуючи роботи з реконструкції парку “Оболонь в урочищі “Наталка” підрядник – ТОВ “Сівін Транс” – не мало достатньої кількості спеціалістів та власних чи орендованих транспортних засобів. Крім того, в ході відповідних торгів пропозиція "Сівін Транс" була дорожчою, але КО обрало саме її. В рамках другого провадження правоохоронці підозрюють, що КО разом із ТОВ “Сівін Транс” під час укладання договорів на його капремонт та реконструкцію у 2017-2019 роках могли заволодіти бюджетними коштами у розмірі 20 млн гривень.

Читайте: Стоимость реконструкции столичного парка “Оболонь” перевалила за 170 млн гривен и это не предел

За фактами надання “бюджетних відкатів” посадовим особам КО “Київзеленбуд” продовжує слідство й Державне бюро розслідувань (провадження №42020000000001204). За даними правоохоронців, один із посадовців цього комунального об’єднання у 2021-2022 роках отримав від трьох компаній-підрядників близько 1,6 млн гривень “відкатів” з проєктів, які виконувалися за кошти столичного бюджету. Зазначається, що до схеми отримання хабарів також було долучено “кур’єра” та працівника Бюро економічної безпеки. На першого була покладена функція “транспортування грошей”, а другий мав робити так, щоб нікого “не спіймали на гарячому”. Фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Читайте: Відкати кур’єром: посадовцю “Київзеленбуду” та його спільникам загрожує до 12 років позбавлення волі

Час від часу в офісах “Київзеленбуду” проводять обшуки. Зокрема, в жовтні минулого року працівники Подільської окружної прокуратури обшукували приміщення КО у рамках розслідування діяльності підрядних організацій, назви яких не називали. Обшуки повторилися також у вересні поточного року.

КО “Київзеленбуд” підпорядковане Управлінню екології та природних ресурсів КМДА, яким із 11 січня 2021 року керує Олександр Возний. Направляє та курурує діяльність цього управління заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

* КО “Київзеленбуд” (код ЄДРПОУ: 03362123)

** ТОВ “Буд-компліт” (код ЄДРПОУ: 42538376)

*** ТОВ “БК “Буд Альянс” (код ЄДРПОУ: 43197346)

**** ТОВ "Торгова Компанія "Спецзапчасть" (код ЄДРПОУ: 36549406)