Залужний став послом України у Великій Британії

Залужний став послом України у Великій Британії


Залужний

Автор фото, AFP

Колишній головнокомандувач Валерій Залужний став надзвичайним і повноважним послом України у Британії. Такий указ 9 травня підписав Володимир Зеленський.

Перед цим на президентському сайті з’явився указ про звільнення Залужного з військової служби за станом здоров’я, але з правом носити форму.

Раніше про те, що Київ отримав агреман, тобто згоду Британії, повідомив ексгенпрокурор Юрій Луценко в ефірі "5 каналу". За його словами, генерал пройшов підготовку до дипломатичної роботи та вже формує нову команду для посольства. Згодом радник голови ОП Михайло Подоляк також заявляв журналістам, що справа призначення Залужного — це питання найближчого часу.

50-річний Валерій Залужний не має дипломатичного досвіду. Він присвятив усе життя військовій кар’єрі. Але у 2020 році завершив магістеріум в Острозькій академії за спеціальністю "Міжнародні відносини".

Попереднього посла до Британії, Вадима Пристайка, президент Зеленський звільнив ще у липні 2023 року.

Від військового до дипломата

Залужний

Автор фото, Getty Images

Про те, що президент погодив кандидатуру Валерія Залужного на посаду посла в Лондоні, стало відомо 7 березня.

За місяць до цього, 8 лютого, Зеленський відправив Залужного у відставку з посади головнокомандувача, яку той обіймав два роки.

У березні оглядачі звертали увагу, що зазвичай публічне оголошення про призначення нового посла роблять вже після того, як країна його призначення дасть згоду на це.

У випадку із Залужним влада оголосила про його нову посаду ще на першому етапі тривалої процедури призначення – і ще до згоди на це від Британії.

Залужний поїде послом у Лондон. Чому це рішення вдале для Зеленського

Зеленський звільнив Залужного. Повна історія конфлікту

"Перший після Бога, в хорошому сенсі". Як генерал Залужний став тим, ким він є

Тоді припускали, що Банкова у такий спосіб хотіла уникнути спекуляцій щодо подальшої долі генерала Залужного на тлі його популярності в суспільстві та невдоволенні багатьох його відставкою з посади Головнокомандувача.

Називали також і ще одну причину – усунути політичного конкурента, рейтинги якого в певний момент затьмарювали президентські, та змусити працювати в президентській команді, де дипломатичний напрямок курує голова ОП Андрій Єрмак.

Оголошуючи про рішення направити Залужного послом в Британію, президент Зеленський заявив, що той "говорив мені саме про такий напрямок для себе – дипломатичний".

Проте, за даними ЗМІ, ще до звільнення з посади головнокомандувача Залужний відмовлявся від подібних пропозицій.

Ще у березні, за кілька днів до оголошеного президентом майбутнього дипломатичного призначення Залужного, оприлюднили результати опитування SOCIS щодо президентських рейтингів.

Воно показало, що Залужний лідирує. Якби вибори відбулися у 2024 році, то у першому турі найбільшу підтримку мали б Валерій Залужний — 31,3% та Володимир Зеленський — 21,7%, а у другому турі 48,2% українців віддали б свої голоси за колишнього головкома і удвічі менше — 23,3% – за нинішнього президента.

Війна у цифрах: як за останній рік змінилися Україна та українці

Дві заяви

Залужний

Автор фото, Getty Images

Генерал Залужний ніяк не коментував тему своєї популярності та політичних амбіцій. Після звільнення з посади головнокомандувача він фактично зник із публічного простору.

Втім, остання яскрава поява у ЗМІ популярного генерала сталася ще восени 2023 року, коли Залужний написав для Economist статтю, а також поговорив із журналістами британського видання.

Тоді Залужний публічно озвучив те, про що вже багато часу говорили в Україні та світі – від сподівань на літній контрнаступ війна перетворилася на позиційну та окопну, коли за кожен мент території іде важка боротьба.

А вже перед самим звільненням, на початку лютого 2024 року, Залужний у статті для CNN описав своє бачення війни у нинішньому році.

“Залужний сказав гірку правду”. Що ми дізнались про майбутнє війни від главкома ЗСУ

Залужний назвав 5 пріоритетів для перемоги України у війні

Так само після публічного коментаря звільнили і попереднього посла України в Британії – Вадима Пристайка, який був у команді Зеленського практично від самого початку політичної кар’єри нинішнього президента.

Пристайко

Автор фото, Getty Images

Після того, як на саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Україні варто висловлювати більше вдячності за надану допомогу озброєннями, президент Зеленський відповів: "Можемо зранку прокидатися і дякувати міністру особисто".

А посол Пристайко прокоментував цю ситуацію так: “Я не думаю, що цей сарказм − це здоровий сарказм. Ми не маємо показувати росіянам, що є щось, щось між нами. Вони мають знати, що ми працюємо разом".

Вже за кілька тижнів Зеленський його звільнив.

Чому Зеленський несподівано звільнив посла у Британії Пристайка?

Оглядачі також звертають увагу, що призначення Валерія Залужного послом до Британії – не перший випадок, коли топпредставники оборонних чи правоохоронних органів переходять на дипломатичну роботу.

Ексміністр оборони Андрій Таран нині посол у Словенії, ексгенпрокурорка Ірина Венедіктова — нині посол у Швейцарії, екскерівник "Укроборонпрому" Юрій Гусєв — нині посол в Азербайджані.