НАЗК склало протокол на Шмигаля: прем’єру загрожує штраф із усуненням



Читать на русском

НАЗК склало протокол на Шмигаля: прем’єру загрожує штраф із усуненням

НАЗК склало протокол на Шмигаля: прем’єру загрожує штраф із усуненням

Голова Національного агентства із запобігання корупції Олександр Новіков склав адміністративний протокол щодо прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Про це 11 січня повідомила пресслужба НАЗК .

– Прем’єр-міністр України вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 1728 КУпАП, оскільки незаконно розголосив інформацію про викривача, яка стала йому відома у зв’язку з виконанням службових обов’язків, — заявили в агентстві.

НАЗК запросило прем’єр-міністра для ознайомлення з протоколом на 10 січня, але він не з’явився і не повідомив про причини неявки. Тому НАЗК направило протокол для розгляду до суду за місцем скоєння правопорушення.

- Якщо суд визнає Дениса Шмигаля винним у скоєнні адміністративного правопорушення, то на посадову особу буде накладено штраф із позбавленням права обіймати певні посади на один рік, що буде підставою для внесення відомостей щодо нього до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні чи пов’язані з корупцією правопорушення. , — заявили в НАЗК.

За даними НАЗК, прем’єр-міністр розглянув повідомлення про корупцію від викривача – працівниці Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАЇЛ), дав доручення опрацювати повідомлення та за результатами поінформувати заявника та Кабінет міністрів України.

При цьому серед посадових осіб, яким було доручено розглянути повідомлення, вказано й голову КРАЇЛ Івана Рудого, про протиправні дії якого і повідомлялося. Дізнавшись про це, чиновник виніс на розгляд і особисто проголосував за відкриття дисциплінарного провадження та усунення робітниці з посади.

Відповідно до законодавства, викривач не може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності або підданий з боку його керівника чи роботодавця іншим негативним заходам впливу. НАЗК склало протокол щодо голови КРАЇЛ Рудого 5 січня. Якщо його визнають винним, то на нього буде накладено адміністративне стягнення, він також буде внесений до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Розгляд справи за складеним НАЗК протоколом здійснюватиме Шевченківський районний суд Києва.