Данська компанія допомагала Росії будувати військові кораблі в Криму: її оголошено міжнародним спонсором війни



Читать на русском

Данська компанія допомагала Росії будувати військові кораблі в Криму: її оголошено міжнародним спонсором війни

Данська компанія допомагала Росії будувати військові кораблі в Криму: її оголошено міжнародним спонсором війни

Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) внесло провідного данського виробника продукції на основі кам’яної вати – Rockwool – до списку міжнародних спонсорів війни. Причина – принципове рішення компанії залишитися на російському ринку після початку повномасштабної війни. Так, через посередників її продукція продається держкомпаніям РФ – зокрема, на замовлення російського Міноборони.

Про це повідомили у НАЗК. Там зазначили: продукція Rockwool використовувалася під час будівництва та ремонту кораблів ВМФ Росії. Зокрема:

  • Чорноморського флоту у Севастополі;
  • Балтійського флоту;
  • Північного флоту у Мурманську;
  • Тихоокеанського флоту.

"Інформація про такі контракти доступна з 2014 по 2021 роки. За роки після анексії Криму компанія ROCKWOOL поставила ізоляційні матеріали щонайменше для 31 корабля і підводних човнів російського флоту, включаючи крейсери, есмінці, атомні підводні човни, фрегати, десантні кораблі", – йдеться у повідомленні.

Загалом же, наголошується, виявлено не менше 52 контрактів між дистриб’юторами Rockwool та Міністерством оборони РФ. А у квітні 2022 року компанія оголосила про продовження своєї роботи в Росії.

"В РФ Rockwool працює з 1995 року і володіє чотирма заводами. Вона утримує в Росії 1200 робочих місць, що складає близько 10% від співробітників компанії", – розповіли в НАЗК.

При цьому там наголосили: ув Росії Rockwool представлена 4 компаніями. І хоча офіційно вони не здійснюють прямих поставок своєї продукції за держконтрактами РФ, у 2023 році таке постачання здійснювалося іншими підприємствами-посередниками – зокрема, до Федеральної казенної установи "Войсковая часть 52581".

Список міжнародних спонсорів війни – що він означає для бізнесу

Rockwool далеко не перша компанія, що потрапила до зазначеного списку. До нього вже внесені Nestle, China National Offshore Oil Corporation (CNOOC Group), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) и China National Petroleum Corporation (CNPС), PepsiCo, Mars, Şişecam Group, Japan Tobacco International, Philip Morris International, Alibaba Group Holding LimitedЮ, Bacardi, Unilever, Raiffeisen Bank International, Auchan, Metro, Procter&Gamble, Bonduelle, Mondelez, Leroy Merlin, Xiaomi, Geely та багато інших.

Включені до списку міжнародних спонсорів війни компанії вносяться до бази World-Check. Це не загрожує їм закриттям, але базу використовують в усьому світі для виявлення та управління фінансовими, регуляторними та репутаційними ризиками. Окрім того, офіційні структури активно закликають до бойкоту продукції таких компаній.

Втім, усі компанії зі списку поки що продовжують роботу в Україні, бо НАЗК не має повноважень закривати міжнародний бізнес або обмежувати його роботу. Але якщо проти таких бізнесів буде запроваджено санкції РНБО, ситуація може змінитися.