Сенат США может розблокувати фінансування для України вже наступного тижня



сша

Наступного тижня Сенат США ймовірно розглядатиме пропозицію двопартійної домовленості, яка дозволить розблокувати фінансування на військову допомогу для України.

Як пише The Hill, про це повідомив лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконелл, передає Європейська правда.

Макконел каже, що очікує розгляду двопартійної угоди у Сенаті щодо безпеки південного кордону і фінансування для України наступного тижня.

Він висловив впевненість, що перемовники розкриють деталі домовленості у найближчі кілька днів.

"Моє припущення – що ми напевно будемо розглядати це у Сенаті наступного тижня", – зазначив Мітч Макконел.

У Республіканській партії кажуть, що основним каменем спотикання залишається суперечка щодо повноважень президента достроково відпускати затриманих на кордоні мігрантів.

Макконелл вважає, що компромісу все ж досягнуть і зараз – найкраща нагода ухвалити цей пакет рішень, тому що навіть якщо вибори 2024 року будуть переможними для республіканців, то демократи ймовірно все одно зможуть заблокувати у Сенаті проєкти щодо кордону, з якими не будуть згодні.

Із позитивним прогнозом виступив і лідер демократів Чак Шумер.

"Я вперше оптимістичний. Перший раз, на мою думку, шанси на те, що це буде схвалено у Сенаті, більші, аніж ймовірність, що проєкт не буде схвалений", – сказав він.

Водночас Макконелл невпевнений, чи проєкт у разі схвалення у Сенаті так само успішно підтримають у Палаті представників, де спікер Майк Джонсон перебуває під великим тиском консервативного крила республіканців.

Нагадаймо, у проєкті передбачено понад $60 млрд на підтримку України, $14 млрд для Ізраїлю і така ж сума – на заходи протидії нелегальній міграції на південному кордоні.

Автор: Юлiя Недашківська