Новий закон про мобілізацію повернуть на доопрацювання,



арахамія

Верховна Рада не розглядатиме сьогодні урядовий законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" (№10378), його повернуть на доопрацювання.

Про це голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив у Telegram.

"Відбулася закрита нарада з військовим командуванням і засідання Погоджувальної ради в закритому режимі, яке вчора анонсував... За результатами наради, законопроєкт повертається ініціатору. Одночасно передаємо пропозиції напрацьовані на комітеті та у робочих групах", – написав Арахамія.

Він нагадав, що обговорення цього законопроєкту в Комітеті з питань нацбезпеки, оборони та розвідки викликало багато дискусій.

"Ми розуміємо запит військового командування і готові йти назустріч. Але не всі норми можуть бути підтримані. Якісь положення прямо порушують права людини, якісь не є оптимально сформульовані", – додав Арахамія.

Очікувалося, що Верховна Рада розгляне законопроєкт №10378 у першому читанні сьогодні, 11 січня.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський раніше на пресконференції заявив, що Головнокомандувач та Генштаб ЗСУ пропонують додатково мобілізувати 450-500 тисяч чоловіків, на це треба знайти додатково 500 мільярдів гривень.

Після цього Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкти про зміну правил мобілізації та посилення покарання за ухилення від неї. Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики та Комітет з питань соціальної політики висловили до нього низку зауважень.

Детальніше читайте у матеріалі: Нові норми закону про мобілізацію

Автор: Михайло Орлюк