"Від’ємна евакуація" доньки посадовця Міноборони Шарапова *



Чи не щотижня виникають скандали щодо перетину кордону. Бо за більш як півтора року вибудувалася схема, коли безперешкодна поїздка у Європу стала привілеєм. Для можновладців — це зелений коридор без черг. А для простих смертних — це багатогодинні черги без гарантії, що випустять. 

Про це пише Володимир Горковенко на "Цензор.НЕТ".

У данову випадку мова піде про такого собі Дениса Шарапова. Нещодавно він був звільнений пакетом в рамках чистки Міноборони. Це той Денис Шарапов, який приніс на засідання антикорупційного комітету парламенту зимову куртку для ЗСУ, проте не з того контракту, про який писали журналісти, коли літні куртки подорожчали, бо раптом стали зимовими.

Так от цей заступник міністра оборони Денис Шарапов нещодавно організував "від’ємну евакуацію" своєї повнолітньої доньки за кошти державного бюджету. 

За моєю інфорацією, Денис Шарапов ніби-то доручив начальнику управління координації зовнішньоекономічної діяльності В’ячеславу Вдовиченку та директору державної компанії "Укрспецекспорт" Ігорю Савулі організувати відрядження радника останнього на службовому автомобілі представницького класу до Кракова. Чому саме до Кракова? Бо саме там перебувала донька тоді ще заступника міністра Марія Шарапова, студентка 3 курсу НТУУ КПІ, яку і треба було привезти до Києва.

14 вересня В’ячеслав Вдовиченко у терміновому порядку організував отримання дозволу для виїзду за кордон радника Савули, тоді як ДК "Укрспецекспорт" оплатила йому добові, проживання у готелі, й надала службове авто з компенсацією витрат на бензин.

"Відрядження" до Польщі було настільки терміновим, що виїзд був запланований вже на 15 вересня, а повернення – на 18-те. Тобто на день оприлюднення розпорядження Кабінету міністрів про звільнення самого Шарапова. Такий собі останній акорд у спробі хоч трохи заощадити за рахунок держави з боку далеко не бідної людини.

Ба більше, виїзд Марії Шарапової закордон у серпні цього року також був організований за рахунок державної компанії, того разу – "Укрспецекспорту". 

Влітку водієм ВІП-студентки виступив начальник управління імпорту "УСЕ", який спеціально для цього був відряджений до Польщі. Хоча відрядження було підписано до Чехії. 

І не кажіть, що це дрібниці. Саме це і є корупція, коли далеко не бідний чиновник використовує державні кошти для того аби відвезти-привезти доньку. Подібні факти у Європі — це автоматична відставка з ганьбою. А надто, коли йдеться про посадовця Міноборони, який отримає допомогу від наших партнерів.

Сподіваюсь, що ця інформація стане підґрунтям для глибокої перевірки й належного реагування на такі дії ексчиновника.

Думаю, для професійних розслідувачів, громадських активістів чи народних депутатів буде неважко зробити офіційні запити до ДПСУ й державних органів та отримати офіційні підтвердження таких "відряджень". Що, своє чергою, допоможе  правоохоронним органам кваліфікувати цей випадок згідно із законом.