Чи буде повернення графіків відключень світла влітку: думки експертів



Читать на русском

Чи буде повернення графіків відключень світла влітку: думки експертів

Чи буде повернення графіків відключень світла влітку: думки експертів

Повернення до графіків відключення світла влітку можливе. Це може статися залежно від ситуації в енергосистемі та відноситися окремо до тих чи інших регіонів, але й не виключається, що таких обмежень взагалі не буде.

Про це йдеться у матеріалі "Літній дефіцит. Чи чекати відключення світла в Україні і що буде з тарифом".

Думки експертів

Директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко висловив думку, що ризик запровадження графіків відключень світла є, але є сценарій, що таких графіків взагалі не буде, тобто ситуація буде досить стабільною.

"Це залежить від того, яке у нас буде споживання електроенергії, скільки буде сонця, вітру та води і як керуватиме системою "Укренерго"", — пояснив експерт.

За його словами, є інший сценарій, за яким ми можемо мати аварійні або планові відключення.

"Але я сумніваюся, що вони будуть по всій Україні і триватимуть довгий час. Вони можуть бути лише в окремих регіонах і лише в окремий період часу — в пікові періоди. Це не матиме такого характеру, як це було взимку. За умови, що не буде нових ударів по енергетиці", — припускає Омельченко.

У свою чергу , директор спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев не виключає аварійні відключення. у окремих регіонах.

"Це може бути обмеження на споживання в окремих регіонах і знову ж таки в окремих випадках. І не протягом усього літа, а лише тоді, коли, наприклад, будуть складатися такі умови, які не планувалися", — говорить експерт.

На його думку, таке можливо тому, що зараз у нас системи розподілу здебільшого працюють, використовуючи свої резервні системи, тобто немає додаткового запасу міцності, який був до початку війни.

"Тому можуть виникати проблеми, можуть траплятися аварії як було в Одесі в лютому або в прифронтових зонах. Війна триває, але не можна говорити, що балансу немає і будуть масові відключення. Немає в нас зараз таких обсягів споживання, які б перевищували зимові",- додав Рябцев.

Що кажуть в "Укренерго"

В "Укренерго" повідомили виданню, що готуються до різних сценаріїв, опрацьовуючи насамперед ті, які дозволятимуть не запроваджувати графіки відключень.

"Ми розглядаємо кілька сценаріїв, як використовувати доступні влітку в системі генеруючі потужності для покриття дефіциту. Також нагадаємо, що завдяки синхронізації української енергомережі з європейською торік нам буде доступним імпорт електроенергії з країн ЄС, якщо виникне така потреба", — заявили в компанії .

Там нагадали, що технічна можливість імпорту електроенергії становить 1050 МВт.

"Водночас, стабільна робота енергосистеми залежить і від дотримання правил розумного споживання", — зазначили в "Укренерго".

Тому українців закликали по можливості переносити використання потужної побутової техніки (пральних машин, посудомийок) з ранкового та вечірнього годинника в нічний годинник, а також не включати одночасно кілька потужних приладів.

"Влітку ми також проситимемо всіх обмежувати температуру кондиціонерів, наприклад, не охолоджувати приміщення нижче, ніж до 25 градусів і не користуватися кондиціонерами в піковий годинник вранці і ввечері. По можливості прати при нижчих температурах і раціонально включати бойлер для підігріву гарячої води", — додали у компанії.