ЗСУ витрачають понад 90 тисяч снарядїв калібру 155 мм на місяць – WSJ



Повномасштабна війна Росії проти України, яка триває вже 387-й день поспіль, набула останнього часу характеру артилерійської війни. Витрачено багато боєприпасів, причому зі швидкістю, яка здивувала навіть найдосвідченішого стрільця.

Об этом сообщает Политика 2.0

Про це пише The Wall Street Journal. І наводить конкретні цифри з посиланням на Міноборони України: українські війська використовують понад 90 000 набоїв калібру 155 мм на місяць.

США вже відправили Україні понад мільйон набоїв цього калібру. Ще більше – надали союзники. США намагаються забезпечити Україні достатній запас зброї для наступного етапу війни, оскільки артилерійські снаряди допоможуть київським силам відвоювати територію в Росії, що багато хто вважає вирішальним моментом у конфлікті.

США збільшили власне виробництво набоїв калібру 155 мм

На сьогодні більшість боєприпасів надійшла з військових запасів США, що, на думку деяких військових планувальників, призвело до занизького рівня запасів. Хоча у Пентагоні заявили, що мають запаси, розташовані по всьому світу. Їх вилучають лише після консультацій з союзниками.

На цьому тлі США намагається збільшити власне виробництво боєприпасів. Якщо до початку війни США могли виробляти приблизно 13 000 набоїв калібру 155 мм на місяць, то зараз це вже 20 000 набоїв на місяць. Планується збільшення до 50 000 набоїв калібру 155 мм на місяць до 2024 року. Процес тривалий, адже необхідно відкрити й підготувати заводські лінії, а в деяких випадках — найняти робітників.

США намагаються домовитися за постачання боєприпасів Україні

Крім цього, Сполучені Штати намагаються домовитися за постачання необхідних на полі бою снарядів з країнами, які мають великі запаси або здатні виробляти великі обсяги боєприпасів. Та багато країн не розкривають дані про наявну кількість цих самих набоїв і гальмують їх відправку Україні.

Видання пише, що Південна Корея надала лише 200 000 набоїв або приблизно двомісячний запас боєприпасів. І то через Чехію, за неофіційною інформацією. Індія і країни Близького Сходу, Єгипет також не відповідають на запити Пентагону надати Україні набої калібру 155 мм.

Які країни використовують 155-мм боєприпаси

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу, до країн, що використовують 155-мм боєприпаси, входять майже всі члени Організації Північноатлантичного договору, союзники США в Індо-Тихоокеанському регіоні, більшість країн Близького Сходу та багато країн Південної та Південно-Східної Азії та Африки. Але багато хто з цих країн або не має достатньої кількості артилерії для продажу за кордон, або не хоче брати участь у конфлікті, заявили офіційні особи.

Раніше міністр оборони України Олексій Резніков звернувся до країн-членів Європейського Союзу з листом, у якому просить постачати Україні по 250 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 мм на місяць. Тож країни Євросоюзу шукають способи об’єднатися з метою спільної закупівлі боєприпасів для України, яка захищається від російського вторгнення.

Фото з відкритих джерел


Источник: Редакция