Шпигунська рпц скуповує в Норвегії нерухомість



російська православна церква останніми роками придбала кілька об'єктів нерухомості у Норвегії поруч із військовими базами країни.

Про це повідомляє "Настоящее время".

За даними норвезького видання Dagbladet, один із об'єктів – це старий молитовний будинок у Серейді з краєвидом на Хоконсверн. Це головна база Королівського військово-морського флоту Норвегії та найбільша військово-морська база у країнах Північної Європи. За даними з реєстру, 2016 року приміщення було придбано Богоявленським приходом московського патріархату. Видання зазначає, що молитовний будинок розташовано за три кілометри по прямій від Хоконсверна, і звідти добре видно більшу частину військово-морського флоту Норвегії.

Ще декілька об'єктів рпц придбала у 2017-2021 роках у норвезькому прибережному регіоні Ругаланн. Зокрема, у Ставангері є парафія святої великомучениці Ірини, яка розташована приблизно за 15 хвилин пішки від штаб-квартири JWC – Об'єднаного центру бойових дій НАТО.

Крім того, у російської православної церкви є нерухомість у Кіркенесі, за кілька кілометрів від кордону з росією. За даними видання, парафія преподобного Трифона Печенгського була придбана церквою у 2015 році. Цей район відомий тісними зв'язками з росією - багато росіян мешкають на норвезькій стороні кордону.

Експерт з безпеки з Alfa Sefland Winge зазначає, що об'єкти нерухомості, що належать рпц, такі як Хоконсверн, "можуть бути проблемою", оскільки будівлі можуть використовуватися для чогось іншого, окрім релігійних цілей.

Проти очільника російської православної церкви патріарха кирила через його підтримку повномасштабної війни в Україні персональні санкції вже запровадили Великобританія та Канада. Деякі європейські країни закликають включити його до списку санкцій Євросоюзу. Після оголошення в росії "часткової" мобілізації патріарх кирилл закликав росіян йти на фронт і не боятися вмирати.

Як повідомлялося, минулого тижня в Норвегії поліція затримала шістьох росіян за зйомку місцезнаходжень критичної інфраструктури країни, що заборонено місцевим законом.

Нагадаємо: в Україні місцевий філіал ФСБ-шної рпц - УПЦ (МП) - продовжує безперешкодно діяти під прикриттям і захистом заступника голови Офісу Президента Кирила Тимошенка.

На фото: два ФСБ-шники: "патріарх" кіріл і владімір путін (Фото: Яна Лапікова / РИА Новости / AP)