Кредитний портфель "єОселі" майже досягнув рекордного рівня довоєнної іпотеки



ипотека

За підсумками минулого року за програмою доступного іпотечного кредитування "єОселя" було видано кредитів на 8,85 млрд грн, що лише на 0,06 млрд грн менше, ніж рекордна сума виданих українськими банками іпотек у довоєнному 2021-му році.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

Від початку роботи "єОселі" обсяг виданих кредитів вже перевищив 10 млрд₴ Унаслідок цього майже 6,7 тисяч українських родин змогли придбати власне житло.

Лідером за темпами видачі іпотек є столиця та Київська область. Популярністю серед громадян користуються також Рівненська, Львівська, Вінницька та Волинська області. Крім того, попри близькість до фронту, 59 українців взяли кредит на купівлю свого житла на Харківщині та 13 на Запоріжжі.

Як нагадали у Мінекономіки, вже 26 січня наберуть чинності зміни до постанови уряду №856, що передбачають суттєве розширення умов "єОселі".

Зокрема доступними для придбання в іпотеку стають приватні будинки, дуплекси і таунхауси.

Також збільшується можливість вибору житла для ветеранів та учасників бойових дій. Вони зможуть придбати квартиру під 7% річних в будинку, якому не більше 10 років для Києва та обласних центрів, або без обмежень по терміну введення в експлуатацію для інших населених пунктів.

До того ж очікується інтеграція програми з "єВідновленням", коли після набуття чинності змін у відповідний закон, громадяни зможуть використовувати житловий сертифікат як частину першого внеску за іпотекою.

Програму доступного іпотечного кредитування громадян "єОселя" запустили у жовтні 2022 року. З нею працюють 7 банків-партнерів. Подати заявку можна лише через мобільний застосунок "Дія", обравши послугу "єОселя". Реалізують програму Міністерство економіки України спільно з Мінцифрою та Укрфінжитлом.

Автор: Юлiя Недашківська