У Міністерстві юстиції вже напрацювали зміни до законодавства, щоб мобілізувати засуджених



Україна має “поспішати” в питанні мобілізації засуджених – Міністерстві юстиції вже напрацювали відповідні законодавчі зміни, які зараз розглядають у парламентських комітетах.

Про це заявила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в ефірі Українського радіо.

За її словами, з початком великої війни були “тисячі звернень” від засуджених, які хотіли долучитись до лав Збройних сил України, проте чинне законодавство забороняє їм мобілізуватися.

Тож, як каже Висоцька, йдеться не тільки про тих, хто відбуває покарання зараз, а й про колишніх засуджених. Вони зняті з військового обліку, каже вона, і навіть якщо прийдуть до ТЦК, їм відмовлять. Саме тому Мін’юст уже напрацював зміни до законодавства, які б дозволили мобілізувати засуджених, і подав їх на розгляд комітету Верховної Ради України.

“Ми вважаємо, що це було б справедливо, по-перше. А по-друге, якщо правильно організувати цей процес (мобілізацію засуджених – ред.), це було б дуже корисно для нас”, – сказала заступниця міністра.

Вона також висловила сподівання, що нові правила мобілізації ухвалять у січні-лютому, де зміни щодо мобілізації засуджених будуть “у якомусь обмеженому варіанті”. Таким варіантом, за її словами, може бути те, що дозволять мобілізувати тих, хто вийшов із в’язниці кілька років тому, або лише тих, кого засудили за окремі злочини.

“Хоча наша позиція така, що неважливо, за які злочини. Якщо покарання відбуте, людина на волі, ми всі маємо ставитись до неї як до звичайної”, – додала вона.

Заступниця міністра юстиції також зауважила, що в Мсковії є ціла система навчання, підготовки, вербування засуджених. Це, на її думку, відображає різницю підготовки України та Московії. “Тому я думаю, що нам треба поспішати в цьому питанні”, – підсумувала Висоцька.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що Україні ніколи не буде достатньо людей для мобілізації військових сил у порівнянні з Московією.