У Європарламенті закликали визначити фіксовану частку від ВВП для допомоги Україні



европарламент

Допомога Україні буде більш ефективною, якщо країни Європейського Союзу будуть виконувати дані обіцянки та робитимуть це без зволікання. Ефективним заходом може бути визначення фіксованої частки від ВВП, зокрема країн-членів ЄС, для допомоги та змоги України перемогти у війні з Росією.

Про це йшлося на слуханнях у Європейському парламенті на тему "Ключові зобов’язання та доставка військової допомоги для України" 16 січня, передає Укрінформ.

"Об’єднаний Захід у 25 разів сильніший від Росії. І ми маємо економічну силу підтримати Україну для перемоги у війні. Але це все ще не так. Минулого року Росія витратила понад 100 млрд євро на свою війну в Україні. Україна ж з усією допомогою Заходу витратила на свій захист 80 млрд євро. Минулого року Росія витратила на війну 6% свого ВВП, Україна – 25%. Підтримка ЄС склала лише 0,075% від ВВП ЄС. Показник США дещо кращий – 0,1%", – сказав у процесі обговорення депутат від Литви, представник Групи Європейської народної партії (християнських демократів) Андріус Кубілюс.

Політик наголосив, що підтримка України дуже різна з боку різних країн.

"Литва та Естонія виділяють 0,4% від ВВП, Німеччина збільшила до 0,5%, а підтримка Франції усього 0,02%. Ці цифри показують, що якби всі країни-члени НАТО та ЄС підтримували Україну на рівні не менш як 0,25% ВВП, Україна б здобула перевагу. Це формула перемоги. Давайте так і зробимо", – закликав Кубілюс.

Представник групи Прогресивного альянсу соціалістів і демократів, депутат від Естонії Свен Міксер наголосив на тому, що для певності, що концентрація фокуса уваги на війні в Україні не буде втрачена, слід мати чітко визначений рівень внеску кожної країни.

"Якщо Євроатлантична спільнота й всі інші, як от члени ООН, визначать допомогою Україні для її перемоги незначні 0,25% від ВВП, то це складе приблизно 2120 млрд євро щороку. Це більше, ніж потрібно, аби забезпечити українським військовим можливість дати відсіч агресору. Крім того, це знищить будь-які надії Росії на військову перемогу над Україною та відправить Кремлю чіткий меседж, що ми стоятимемо за Україну, допоки агресор не буде переможений", – сказав Міксер.

Депутат від Португалії, заступник голови групи Прогресивного альянсу соціалістів і демократів Педро Маркес закликав до виконання обіцянок, які в ЄС дають Україні.

"Від початку війни ЄС та країни-члени зобов’язалися підтримувати України настільки довго, наскільки це триватиме. І наша підтримка України, її суверенітету та територіальної цілісності є непохитною. Україна зараз перебуває в критичному моменті війни із недостатньою кількістю зброї та амуніції. І країни-члени повинні виконувати свої обіцянки, дані Україні, на практиці", – сказав Маркес у ході обговорення.

Депутат від Литви, представник Групи Зелених (Європейський вільний альянс) Броніс Ропе закликав депутатів "припинити обіцяти й почати діяти".

"Чи може хтось сказати, скільки обіцянок станом на зараз не було виконано. Це демонструє нашу слабкість та заохочує Росію йти далі. Частка від ВВП, яку країни виділяють на допомогу Україні, показує, хто дійсно допомагає, а хто робить це на словах. Є й ті країни, які досі ніби стоять осторонь, думаючи, що Росія їх не дістане", – сказав Ропе.

За його словами, слід зважати на досвід Другої світової війни, коли в Європі не залишилося безпечного місця, тому Україна повинна перемогти, допоки Росія не досягла територій інших країн.

Автор: Галина Ялівець