Засуджений за відмивання коштів у Сербії ексгенерал СБУ Наумов вийшов на свободу



наумов,андрій

Колишній генерал, ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов, якого в Сербії засудили до року ув’язнення за відмивання коштів, вийшов на волю.

Цю інформацію ВВС підтвердили у Високому суді міста Ніш.

В суді уточнили, що Наумов вийшов з сербської в’язниці ще на початку грудня 2023 року. Однак через розгляд апеляції на вирок в нього вилучили документи та заборонили залишати територію країни.

"Йому поки що не дозволено залишати країну та місце перебування, доки не завершиться процес апеляції", – повідомили в суді Сербській службі ВВС.

Адвокати Наумова подали скаргу на рішення про заборону на виїзд з Сербії, аргументуючи загрозою для життя клієнта, однак суд її не задовольнив.

Рішення у справі Наумова про відмивання коштів сербський суд оголосив у вересні 2023 року. На той час він практично вже відбув річний термін ув’язнення. Згодом і захист, і обвинувачення подали апеляційні скарги на це рішення. Їхній розгляд триває.

Читайте також: У родини заступника Баканова знайшли нерухомості та елітних автівок на $1 мільйон. ВIДЕО

В Україні щодо Наумова є два кримінальні провадження. Одне стосується одночасного отримання зарплати в СБУ та на держпідприємстві, на якому Наумов працював до приходу в спецслужбу. Інше – періоду, коли він керував "Центром організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження". За версією слідства, Наумов уклав із фіктивним підприємством завідомо невигідний договір та безпідставно нараховував собі премії.

Україна подавала до Сербії запит на його екстрадицію. Наумов під час засідань заявляв, що звинувачення проти нього в Україні є безпідставними та політично мотивованими. І що в разі повернення він побоюється за своє життя.

В липні 2023 року суд відмовив в екстрадиції Наумова з Сербії до України. Таке рішення ухвалили через розслідування українськими правоохоронцями можливої державної зради Наумова, що, на думку суду, можна розглядати як політичне переслідування. Хоча насправді провадження про держзраду проти Наумова нема. Але ДБР проводить його перевірку через можливу державну зраду.

З літа 2019 по літо 2021 року Наумов очолював Головне управління внутрішньої безпеки СБУ під керівництвом Івана Баканова. У жовтні 2020 року президент Володимир Зеленський присвоїв Наумову військове звання бригадного генерала, щоправда, на початку повномасштабного вторгнення позбавив його, назвавши експосадовця СБУ "зрадником".

Наумов виїхав з України напередодні вторгнення Росії, а влітку 2022 року його затримали в Сербії з незадекларованою готівкою – близько 600 тисяч євро та 120 тисяч доларів. Там проти нього відкрили справу і відправили до слідчого ізолятора.

Автор: Михайло Орлюк