Наслідки мобілізації і падіння рубля: Потік мігрантів у Росію різко впав



мигранты

На тлі падіння курсу рубля і мобілізаційних рейдів по місцям праці трудових мігрантів, які вже встигли отримати російський паспорт, потік заробітчан до Росії різко впав.

Про це йдеться у дослідженні російського Інституту Гайдара на основі даних Росстату, пише місцеве видання "Ізвєстія".

Так, у першому півріччі 2023 року кількість нових зареєстрованих у країні мігрантів зменшилася до 282 тисяч осіб, порівняно з 333 за аналогічний період минулого року.

Майже з усіх країн СНД іноземні громадяни почали приїжджати до РФ менше. Тільки з Таджикистану приплив людей помітно зріс (майже на 4 тис. осіб), але не зміг компенсувати загального зниження.

Однак виїжджати з Росії також стали менше. У першому півріччі 2022 року з країни вибуло понад 419 тисяч осіб, а за аналогічний період 2023 року – 202,5 тис.

У підсумку міграційний приріст (різниця між кількістю тих, хто приїхав і виїхав) у першому півріччі склав 79 тис. осіб. Однак перед пандемією коронавірусу цей показник у середньому був близько 100 тис., зазначають автори дослідження.

Водночас зменшилась кількість учасників програми переселення співвітчизників, які останніми роками становили значну частину міграційного приросту постійного населення РФ. Якщо у першому півріччі 2019 року їх було 51,8 тис., 2022 року – 32,6 тис., то за січень-червень 2023-го – лише 19,3 тис.

Також у 2023 році порівняно з 2022 роком значно впала кількість первинно виданих іноземцям дозволів на тимчасове проживання в РФ (43 тис. порівняно із 93 тис.) та первинно оформлених дозволів на постійне проживання в Росії (130 тис. порівняно із 142 тис.).

Читайте також: Наслідки мобілізації: Російський бізнес просить Путіна спростити в’їзд для заробітчан з Камбоджі і В’єтнаму

Зменшення припливу мігрантів посилює дефіцит кадрів у будівництві, логістиці, громадському харчуванні та ЖКГ, пояснює головний експерт з ринку праці, керівник напряму клієнтської ефективності hh.ru Наталія Даніна.

"Найімовірніше, ми побачимо збереження тренду на скорочення мігрантів і у другому півріччі. Причина – у зниженні курсу рубля до основних світових валют, що спричинило і скорочення реальних доходів іноземних працівників при конвертації грошових переказів, що надсилаються на батьківщину", – вважає експертка.

З початку 2022 долар подорожчав з 67 руб. до майже 100 руб. Зараз він торгується в діапазоні 96-97 руб.

Також ситуацію посилюють рейди поліцейських, які шукають у регіонах мігрантів, які отримали російське громадянство, щоб поставити їх на військовий облік чи призвати до армії. У серпні хвиля рейдів прокотилася від Сибіру та Уралу до Москви та Санкт-Петербурга.

Як повідомлялося, раніше Владімір Путін визнавав, що російська економіка потребує збільшення притоку трудових мігрантів в умовах мобілізації росіян для війни в Україні.

При цьому з Росії можуть поїхати до третини трудових мігрантів через зменшення заробітків внаслідок падіння рубля, визнавали в узбецькій громаді.

Автор: Михайло Орлюк