CREA: Франція на 50% збільшила імпорт російського зрідженого газу



Читать на русском

CREA: Франція на 50% збільшила імпорт російського зрідженого газу

CREA: Франція на 50% збільшила імпорт російського зрідженого газу

Імпорт у Францію російського зрідженого газу (ЗПГ) зріс на 50%. Водночас постачання палива з Франції до інших країн ЄС збільшилося на 17%.

Про це повідомляє Центр досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

За даними CREA, французький імпорт російського ЗПГ зріс на 50% у січні порівняно з аналогічним періодом минулого року, а постачання газу з Франції до інших країн ЄС зросло на 17%.

При цьому різко збільшився експорт до Німеччини (на 165%) та Іспанії на (108%).

Також у звіті зазначається, що імпорт природного газу з Росії до Туреччини зріс на 14% у січні через різке збільшення попиту.

CREA пише, що Китай був найбільшим імпортером російського викопного палива в січні, на його частку припало 33% (7,1 млрд євро) від загального обсягу імпорту. Туреччина посідає друге місце за обсягом імпорту з часткою 20% (3,1 млрд євро), а третє місце посідає Індія з часткою імпорту 18% (2,8 млрд євро). На ЄС та Бразилію припало 13% (2,1 млрд євро) та 4% (0,7 млрд євро) відповідно.

Найбільшими імпортерами російського викопного палива у ЄС були Угорщина, Франція, Словаччина, Іспанія та Чехія, при цьому обсяг імпорту трубопровідного газу Угорщиною у січні 2024 року знизився на 18%.

Щомісячні доходи Росії від експорту викопного палива впали на 10% (70 млн євро на день) у січні 2024 року, порівняно з попереднім місяцем, зазначає CREA.