Атака на "Київстар": СБУ вивчає версію про причетність спецслужб Росії



хакер,киберпреступление,киберпреступность

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на найбільшого в Україні мобільного оператора "Київстар".

Як повідомили у пресцентрі СБУ, слідчі вивчають версію про причетність спецслужб РФ, передає Інтерфакс-Україна.

"СБУ відкрила кримінальне провадження за фактами кібератаки на одного з національних операторів рясного зв’язку "Київстар"... Одна з версій, яку зараз вивчають слідчі СБУ – за цією атакою хакерів можуть стоять спецслужби РФ", – повідомили в СБУ.

У спецслужбі додали, що одразу після виникнення інциденту до офісів компанії виїхала оперативно-слідча група СБУ, яка документує всі обставини атаки.

Крім того, кіберфахівці СБУ на місці надають допомогу співробітникам "Київстару" та координують зусилля всіх державних установ для якнайшвидшого відновлення мережі.

За інформацією пресцентру СБУ, провадження відкрито одразу за вісьмома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 361 (несанкціоноване втручання у роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж);
  • ст. 361-1 (створення з метою протиправного використання, розповсюдження чи збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження чи збут);
  • ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України);
  • ст. 111 (державна зрада);
  • ст. 113 (диверсія);
  • ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни);
  • ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни);
  • ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

Як повідомлялося, вранці 12 грудня абоненти "Київстару" почали масово скаржитися на відсутність мобільного зв’язку та інтернету. Пізніше в "Київстарі" заявили про технічний збій у мережі, через що можуть бути недоступні послуги зв’язку та доступу в інтернет. Спеціалісти компанії працюють над усуненням проблеми, але скільки це триватиме, наразі невідомо.

Пізніше мобільний оператор заявив, що причиною збоїв стала потужна хакерська атака.

Автор: Михайло Орлюк