Рекультивація хмельницького сміттєзвалища: на проєкт за $10 млн претендує сумнівна проросійська фірма з Азербайджану?



Хмельницьке сміттєзвалище,

Проблемне сміттєзвалище у Хмельницькому, яке, за даними ЗМІ, випускало токсичні фільтрати в озеро в одному з мікрорайонів обласного центру, незабаром мають рекультивувати. Як стало відомо, нині завершується фінальний етап тендеру на суму у приблизно 10 млн доларів з фонду ЄБРР на обрання компанії, яка здійснить рекультивацію наявного полігону твердих побутових відходів. Проте роботи проводитимуть, імовірно, не українські компанії, а однією з претенденток на перемогу є сумнівна проросійська фірма з Азербайджану.

СтопКор детальніше розібрався у ситуації і виявив кілька цікавих та доволі неоднозначних фактів. Проте почати варто саме з головної проблеми – сміттєзвалища, яке вже спричиняло екологічну шкоду в обласному центрі.

Що відомо про хмельницьке сміттєзвалище?

Масштабний смітник в обласному центрі, який ще 1976 року вичерпав свій ресурс, вже неодноразово викликав ажіотаж у місцевих ЗМІ через свою небезпеку. Розташоване сміттєзвалище за містом, на виїзді до села Олешин. Ба більше, зі слів голови Хмельницької обласної організації Українського товариства охорони природи Юрія Резнікова, сміттєзвалище давно мали б закрити.

Хмельницьке сміттєзвалище

Ще у 2021 році "Суспільне" повідомляло, що жителі Хмельницького почали скаржитись на те, що озеро в мікрорайоні Озерна почало забруднюватись, і як згодом з’ясувалося, причиною цього було саме сміттєзвалище, токсичні фільтрати якого потрапляли у водойму. Тоді Держекоінспекція нарахувала підприємству "Спецкомунтранс" штраф у 54 мільйони гривень за забруднення струмка, який стікає в озеро в мікрорайоні Озерна.

Озеро, яке було забруднено через Хмельницьке сміттєзвалище

Вже згодом, через численні скарги та перевірки, було прийнято рішення про рекультивацію проблемного сміттєзвалища. Для цього міська рада оголосила тендер на обрання компанії, яка здійснить рекультивацію наявного полігону твердих побутових відходів.

Хмельницьке сміттєзвалище

При цьому сума робіт вже була визначена – 10 млн доларів, а власне кошти виділяє ЄБРР згідно з муніципальними гарантіями Хмельницької міської ради. Учасниками конкурсу є консорціуми з Греції та Азербайджану, а також з Лівану та Туреччини. Нині завершується фінальний етап тендеру на обрання компанії.

Лише дві іноземні компанії взяли участь у тендерному конкурсі

Як вже зазначалося, учасники конкурсу – консорціуми з Греції та Азербайджану, а також з Лівану та Туреччини. Насамперед на перемогу претендують лише два учасники: Göl Çevre Teknolojileri (це турецько-ліванський консорціум) і ООО "HayatGroup" (азербайджансько-грецький).

Таким чином, можна дійти висновку, що в цілому ринок продемонстрував достатньо низький інтерес до цього тендеру. І це не дивно, адже за мірками міжнародних тендерів в сфері поводження з відходами цей проєкт швидше можна віднести до категорії невеликих, незважаючи на значну суму фінансування.

Крім того, з урахуванням надскладної ситуації в Україні, навряд чи варто було б очікувати на проєкті в Хмельницькому появи великих гравців, які до цього не працювали на теренах нашої держави.

Що відомо про компанії-претендентки?

Göl ÇevreTeknolojileri декларує, що нібито мала відношення до двох схожих проектів в Україні. Йдеться про львівське сміттєзвалище та аналогічний проєкт у Харкові, проте це не зовсім так. Адже згідно з офіційними джерелами, можна бачити назву іншої турецької компанії.

Ліванська компанія BATCO GROUP –достатньо відома і велика, хоча всі її проекти здебільшого тяжіють до країн Перської затоки.

Та ще одна з претенденток на перемогу в тендері – компанія ООО "HayatGroup", яка видається такою собі "темною конячкою", зважаючи на її минулі угоди.

З’ясувалося, що ООО "HayatGroup" – це консорціум, до якого з одного боку входить велика грецька компанія з купою виконаних проєктів, а з іншого – азербайджанська. Та є підстави припускати, що грецький учасник консорціуму використовується просто як ширма, адже навряд чи компанії з Греції дійсно цікавий проєкт у Хмельницькому за 10 млн доларів.

В свою чергу азербайджанська частина консорціуму виявилась дуже цікавою через свої "зашквари", в тому числі – кримінальні справи та ймовірний звʼязок з рф. Зокрема, ця фірма мала сумнівну підрядну історію в Білорусі.

Так, якщо детальніше поглянути на основні відомості про компанію у мережі, то з’ясується, що директором HayatGroup є Байрамов Ровшан Осман. Він також співпрацює з юридичною компанією Хімоя (Республіка Таджикістан).

На сайті компанії зазначено, що HayatGroup ще з 2013 року працює на ринках Азербайджану, Грузії, України, Таджикистану, Киргизстану, Узбекистану, Кувейту як представник провідних світових брендів HOWO-INOTRUK, HCMG, YTO та ISUZU.

Кримінальні справи ООО "HayatGroup" в особі власника Шахіна Байрамова в Узбекистані

Так, відповідно до офіційної заяви "Слідчого управління МВС Республіки Узбекистан", Шахіна Байрамова, власника HayatGroup, було притягнуто до кримінальної відповідальності та затримано за хабарництво та корупційну діяльність.

Як стало відомо, чоловік утримувався під вартою з 11 грудня 2019 року до 17 лютого 2020 року і був звільнений під особисті поруки посольства Азербайджану. Пізніше Байрамов був депортований з Узбекистану. Цікаво, що сама справа все ще розслідується Відділом розслідувань (AIID), Управлінням боротьби з корупцією та доброчесністю (OAI) Азіатського банку розвитку.

Скандальною справою виявилось не тільки хабарництво власника компанії. Так, як було встановлено, НayatGroup співпрацює з грецькою компанією (MEsogoes SA), і це дає можливість їй отримати контракт на будівництво сміттєзвалища та реабілітацію старого звалища.

Проте, зважаючи на вищезазначену історію та кримінальну історію компанії і її власника, підписати контракт із цим спільним підприємством буде серйозним ризиком, оскільки грецька компанія діятиме як мовчазний партнер.

Ба більше, HayatGroup не має достатніх фінансових ресурсів, технічного персоналу та досвіду для належної реалізації цього проєкту, тому існує серйозний ризик переривання робіт.

Співпраця ООО "HayatGroup" з російськими компаніями навіть після початку війни

Згідно з нашими даними, HayatGroup взяла участь у тендері в Білорусі, який фінансує ЄБРР, з будівельною компанією з росії, датованому квітнем 2022 року, тобто за два місяці після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Попри дії країни-агресорки, компанія підписала з росіянами угоду про співпрацю та взяла участь у тендері.

За інформацією наших джерел, зараз вони намагаються укласти контракт в Україні, проте не збираються скорочувати свою комерційну діяльність з рф та російськими компаніями/приватними особами.

Робота під гарантіями збанкрутілого банку

Крім того, виплив цікавий момент із банківськими гарантіями. Як вдалося дізнатися СтопКору, ООО "HayatGroup" воліє працювати під гарантії азербайджанського банку Mugan Bank, який є… банкрутом, а отже не може надавати такі гарантії!

Зважаючи на це, виникає запитання: чому саме цей банк, чому з Азербайджану, якщо лідером і ключовим партнером консорціуму начебто виступає грецька сторона? Це чергове підтвердження того, що вся ця історія може мати темний бік.

Детальніше про Mugan Bank

Як стало відомо з мережі, з 19 жовтня 2023 року рішенням Ради директорів Центрального банку Азербайджану відкликано ліцензію Mugan Bank.

Згідно з наданою місцевими ЗМІ інформацією, це рішення пов’язане з тим, що сукупний капітал банку менший за мінімальну вимогу в 50 млн манатів, а коефіцієнт його адекватності становить менше 3%, він не здійснює свою поточну діяльність у надійному та пруденційному порядку.

Наразі усі повноваження з управління Mugan Bank, у тому числі повноваження загальних зборів акціонерів банку, передані тимчасовому адміністратору. Відповідно до звітності, поданої банком до Фонду, станом на 1 жовтня 2023 року застраховані (компенсовані) вклади становлять 216,7 млн ​​манатів, 99,9% їхніх вкладників отримають компенсацію.

Mugan Bank

Дії ООО "HayatGroup" як учасника тендеру можуть бути замахом на шахрайство

Щоб отримати правову оцінку подібних дій, наші журналісти звернулися до відомої юридичної фірми "Ілляшев та Партнери", яка має досвід супроводу тендерів Європейського банку реконструкції та розвитку.

Юристи повідомили, що дії учасника тендеру, який надав таку гарантію, можна кваліфікувати як підроблення документів та використання завідомо підроблених документів (ст. 358 Кримінального кодексу України), адже до банківської гарантії було внесено завідомо неправдиві відомості, враховуючи, що неплатоспроможний банк реально не міг гарантувати виконання зобов’язань.

Крім того, такі дії є замахом на шахрайство – заволодіння чужими грошовими коштами шляхом обману або зловживання довірою (ст. 190 КК України).

Стосовно дій службових осіб Хмельницького КП "Спецкомунтранс" або органів місцевого самоврядування, їх можна розцінювати як неправомірні, якщо таку або подібну ненадійну гарантію приймуть як належний документ.

За словами юристів, залежно від конкретних обставин, такі дії можуть бути кваліфіковані як службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди громадським інтересам (ст. 367 КК України).

Втім, якщо буде встановлено, що службовим/посадовим особам було відомо про сумнівну гарантію, але вони все одно прийняли її, не можна виключати, що їхні дії кваліфікують як замах на розтрату майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні (ст. 191 КК України), а також зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 КК України). Така ж правова оцінка може бути надана діям службовців, якщо вони "не помітять", наприклад, невідповідність учасника усім кваліфікаційним вимогам.

Таким чином, зважаючи на все вище зазначене, грецька компанія безумовно відома на ринку, але найімовірніше бере участь номінально, для відведення уваги від другого партнера в цьому консорціумі, за яким – цікавий шлейф співпраці з компаніями рф, сумнівних оборудок на ринку Узбекистану і плачевний фінансовий стан.

Своєю чергою рекультивація цього сміттєвого полігону на Хмельниччині дійсно дуже важлива з погляду екології. Тим паче, що фінансується проєкт Європейським банком реконструкції і розвитку за підтримки мерії. Але якщо зараз цей чутливий проєкт потрапить до рук компанії із сумнівними проросійськими звʼязками та кримінальним шлейфом, то наслідки для громади можуть бути негативними. Адже ці мільйони доларів беруться під гарантії міської ради, і якщо що, то віддавати їх доведеться саме з кишень містян.

Наразі СтопКор готує відповідні запити до керівників Хмельницької ОВА, міської ради, компаній-учасників, щоб досконало розібратись у цій ситуації. І продовжуємо тримати руку на пульсі.

Запит СтопКору до голови Хмельнцької обласної військової адміністрації Сергію Тюріну

Запит СтопКору до голови Хмельнцької міської ради Олександра Самчишина

Сподіваємось, посадові особи міськради та комунального підприємства, відповідальні за проведення оцінки пропозицій учасників, розуміють важливість ситуації і не допустять ухвалення будь-яких рішень, що можуть призвести до втрати коштів громади та чергового довгобуду на сміттєзвалищі, яке вже багато років як вичерпало свій ресурс.

Як повідомлялось раніше, КП "ШЕУ Солом’янського району міста Києва" використовувало земельну ділянку "Київавтодору" у Солом’янському районі як сміттєзвалище. Керівнику КК "Київавтодор" та екскерівнику комунального підприємства "Шляхо-експлуатаційне управління з ремонту та утримання автомобільних шляхів та споруд" повідомлено про підозру у службовій недбалості та забрудненні земельної ділянки в Києві.

Ще більше гарячих та ексклюзивних новин – у нашому Telegram-каналі та Facebook!