В ISW проаналізували дані про просування сил РФ на захід від Авдіївки і відхід ЗСУ на нові рубежі



Українські військові поблизу Бахмута на Донеччині, березень 2024 року

Попри те, що нещодавні успіхи Росії на північний захід від Авдіївки спонукали українські сили відійти деяких позицій уздовж лінії фронту на захід від Авдіївки, цей відхід ще не сприяв швидким тактичним досягненням Росії, заявили в американському Інституті вивчення війни (ISW).

«Російські сили навряд чи досягнуть глибшого оперативного просування в цьому районі найближчим часом», – йдеться у звіті, оприлюдненому 28 квітня.

Аналітики згадали, що напередодні головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський підтвердив, що ситуація на фронті загострилася, Росія активно атакує по всій лінії фронту і має тактичні успіхи на деяких напрямках, а найбільш складна ситуація на Покровському і Курахівському напрямках.

«Російські війська не здійснили відносно швидких тактичних успіхів на захід від Очеретиного, Соловйового (на північний захід від Авдіївки), Бердичів і Семенівки після того, як українці відступили з обмежених тактичних позицій у цьому районі, це свідчить про те, що українські сили зберігають позиції і можливості в районі, які на даний момент уповільнюють подальше просування Росії на захід», – заявили в ISW.

За словами аналітиків, російські сили, ймовірно, продовжуватимуть досягати тактичних успіхів у напрямку Авдіївки в найближчі тижні, і українські командири можуть вирішити провести додатковий відхід, якщо російські сили будуть загрожувати іншим українським тактичним позиціям у цьому районі.

При цьому в ISW згадали слова Сирського про те, що для стабілізації ситуації на Авдіївському напрямку українські війська переміщують «бригади, які відновили боєздатність».

«Прибуття відновленого українського підкріплення, ймовірно, дозволить українським силам уповільнити тактичні досягнення Росії та, можливо, стабілізувати фронт… Прибуття українського підкріплення і додаткової техніки змусить російське командування або визнати, що найближчим часом ширше чи глибше просування є малоймовірним, або направити додаткові резерви в цей район, щоб продовжити досягнення тактичних здобутків», – заявили в ISW.

Водночас аналітики зауважили, що російські війська наразі мають можливості досягти значних успіхів в оперативному плані поблизу Часового Яру і готують резерви для підтримки широкомасштабних наступальних зусиль, які очікуються цього літа.

«Російським військам, імовірно, доведеться поповнити й посилити атакуючі підрозділи і знизити темп наступальних операцій на захід від Авдіївки, якщо вони не залучать додаткові резерви, що, ймовірно, обмежить здатність Росії робити додаткові швидкі тактичні наступи в цьому районі. Подальша стабілізація російськими силами позицій на північний захід від Авдіївки ставить командування РФ перед вибором: продовжувати просуватися на захід до повідомленої ним оперативної мети в Покровську або намагатися рухатися на північ, щоб провести можливі додаткові наступальні операції довкола Часового Яру», – йдеться у звіті.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п’яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

Форум