Етично неоднозначне питання: Голова МЗС Польщі вважає, що Україна має проявити ініціативу у поверненні українців



Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що питання повернення до України чоловіків призовного віку «етично неоднозначне». Про це він заявив в інтерв’ю TVN24.

На запитання, чи зверталася українська влада по допомогу в поверненні українців, Сікорський сказав, що в цьому Україні «справді потрібно проявити ініціативу».

«Тому що для нас це етично неоднозначне питання. Хоча, звісно, ​​ми розуміємо, що Україна потребує своїх захисників, щоб захистити свою Батьківщину», – додав він.

За словами міністра, йому поки невідомі українські ініціативи після запровадження змін у процесі мобілізації. Як зазначив польський міністр, у грудні 2023 року під час його візиту до Києва «українська сторона говорила дещо інше», однак «йшло в тому самому напрямку».

«А саме, щоб вони (українська влада — ред.) мали довідку для своїх громадян про те, що хтось має врегульовані відносини з військовою службою. І просили, щоб соціальні виплати на рівні ЄС не поширювалися на людей, які не мають такої довідки. Цікава ідея», — сказав Сікорський.