Лувр може заховати Мона Лізу в підземну кімнату, щоб не розчаровувати відвідувачів *

Лувр може заховати Мона Лізу в підземну кімнату, щоб не розчаровувати відвідувачів


У паризькому Луврі розглядають можливість перенести картину "Мона Ліза" в окрему кімнату, побудовану в підвалі, щоб уникнути суспільного невдоволення роботою.

Про це повідомляє The Telegraph.

Щорічно Лувр відвідує дев’ять мільйонів відвідувачів. За даними музею, 80 % людей приходять, щоб побачити саме "Мона Лізу". В особливо людні дні 250 000 людей очікують у черзі, щоб побачити картину.

Але нещодавнє опитування показало, що відвідувачі не отримували задоволення від картини Леонардо да Вінчі. Частина відвідувачів писала, що "ніколи не була такою розчарованою" або що перегляд був "тортурами".

"Перенесення "Мона Лізи" в окрему кімнату може покласти край розчаруванню громадськості", — вважає директорка музею Лоуренс де Кар.

У Луврі вже робили декілька змін, щоб покращити сприйняття картини. У 2019 році стіни галереї перефарбували з жовтого у темно-блакитний, а також вдосконалили систему очікування.

Кураторк італійського живопису XVI століття Лувру Венсан Дельєвен наголосив, що нині для покращення експонування картини потрібно більше зусиль через вплив соціальних мереж та масового туризму. Картина Да Вінчі стала відомою після крадіжки 1911 року.

"У наш час ви повинні побачити щось, про що всі говорять, принаймні раз у своєму житті, і "Мона Ліза", безперечно, є одним із тих, що потрібно побачити", — сказав Венсан Дельєвен.

Нова підземна камера для картин стане частиною майбутньої реконструкції Лувру з новим входом до музею. Відвідувачі зможуть оминути вхід у скляну піраміду і потраплять прямо в підземні кімнати: одну для "Мона Лізи", а іншу для тимчасових виставок.

"Настрій у музеї зараз дозрів", — сказав де Кар. "Ми повинні прийняти статус картини як глобальної ікони, що поза нашим контролем".

Про "Мона Лізу"

"Мона Ліза" (ще її називають "Джоконда", а повна назва полотна — "Портрет пані Лізи дель Джокондо") написана близько 1503 року італійським художником Леонардо да Вінчі.

Картина неодноразово страждала від вандалів. За скло картину помістили у 1956 році — після того, як у неї кинули камінь, пошкодивши на зображенні лівий лікоть жінки. Скло замінили на куленепробивне у 2005 році.

У 2009 році жінка кинула в картину порожню чашку, яка трохи подряпала корпус. А у травні 2022 року чоловік, переодягнений у стареньку бабусю, за словами свідків, піднявся з колісного крісла, щоб поцілити в картину Леонардо да Вінчі кремовим пирогом.

"Мона Лізу" 28 січня протестувальники облили гарбузовим супом. Саме полотно не постраждало.