Ігор Кушнір – Злобудовник Києва від ОПЗЖ *

Ігор Кушнір – Злобудовник Києва від ОПЗЖ


Ігор Миколайович Кушнір голова правління – президент компанії «Київміськбуд», віце-президент Будівельної палати України, член ради директорів Конфедерації будівельників України. У 2010-2012 роках – заступник Міністра оборони України. Доктор юридичних наук. Ось що ми можемо дізнатися зі статті на Вікіпедії, але що являє собою Кушнір насправді?

Про це повідомляє редакція сайту NENKA ІНФО

Старт кар’єри та Французький квартал

Початок кар’єри Ігоря Кушніра був непомітний, він швидко злетів у ТОП українських махінаторів. Одним із перших його кроків до великої кар’єри було зайняття посади заступника міністра оборони. За два роки успішних схем Кушнір перейшов до керівництва “Київміськбуду”, ставши його головою.

Те, хто стояв за його призначенням у військове відомство, залишається таємницею. 2014 року все різко змінилося. “Провідники” зникли або вважали за краще забути своє минуле, вирішивши, що найкраще не згадувати про свою участь у несподіваному призначенні. Однак ініціатори переміщення Кушніра на пост президента “Київміськбуд” були добре відомі і не можуть заперечити свою участь. Серед них колишній голова адміністрації президента при Януковичі – Сергій Льовочкін, колишній керівник Державного управління справами Андрій Кравець, який став успішним бізнесменом, та тодішній голова наглядової ради ХК “Київміськбуд” Микола Порайко. Саме вони стали кінцевими бенефіціарами сірих схем через будівельну компанію.

Ігор Кушнір був активним учасником у цивільній та військовій сферах України, займаючись капітальним будівництвом та закупівлями в Міністерстві оборони. На відміну від Анатолія Сердюкова, який працював у військовому відомстві близько п’яти років, Кушнір протримався там лише два роки. 2012 року він повернувся до мирного життя, і через два роки, коли армійські частини на сході України зіткнулися з відсутністю необхідних матеріалів, це мало його турбувало. Він став головою холдингової компанії “Київміськбуд”, найбільшого забудовника столиці, та був повністю задоволений своїм новим призначенням.

Холдингову компанію “Київміськбуд” було створено 29 років тому шляхом об’єднання кількох десятків державних та муніципальних будівельних організацій в єдине ціле. Під час об’єднання кожна з частин внесла свої активи та земельні ділянки у спільний котел.

Саме вони стали принадою для шахрайських дій групи людей, головою якої був Кушнір. І вже 2019 року потужна будівельна організація опинилася на межі банкрутства. Вона обдурила тисячі своїх клієнтів, порушуючи термін будівництва житла. Компанія постійно порушує будівельні норми та правила, будує об’єкти, не інвестуючи у модернізацію міських комунікацій, що у майбутньому призведе до краху всієї комунальної системи, особливо у старих історичних районах Києва. Однак ці проблеми мало турбували президента компанії Кушніра.

Жителі Києва запам’ятають його як ініціатора амбітного проекту “Французький квартал”. Старовинне європейське місто на річці Сена мало отримати свого двійника в мініатюрі на берегах Дніпра. За проектом “Київміськбуд” мав збудувати висотні житлові будинки, які забезпечують мешканців європейським комфортом, розкішні офісні та торгові центри, а також шістнадцятиметрову копію Ейфелевої вежі. Загалом на це Ігор Кушнір витратив лише три роки. Але в один момент, 2019 року, будівництво заморозили. Головний його ініціатор зник із Києва і не в Парижі, а набагато далі за океаном. У Південній Каліфорнії, у Сан-Дієго, екс-заступник міністра оборони України та головний київський забудовник придбав у компанії US Business Consulting & Investments особняк площею 800 м² за $11 млн. Можливо, Ігор Кушнір погано розбирався у закупках для армії, але у житлі він точно розуміється. Сан-Дієго вважається одним із найкомфортніших міст США.

Але повернемося трохи раніше, ще в червні 2014 року колишній депутат, нині радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол направив до СБУ дуже докладний депутатський запит щодо діяльності Ігоря Миколайовича Кушніра на посаді президента Київміськбуд”. У ньому він докладно перерахував усі його дії на посаді колишнього заступника міністра оборони. Добравшись до керма управління найбільшою будівельною фірмою, він незаконно збагатився сам і не забув поділитися з друзями, які спокійно продовжують жити в Україні. займався пошуками вілли у передмісті Сан-Дієго.

Список афер

Наводимо повний список махінацій із депутатського запиту Апостола:

Зазначена організована група здійснила заволодіння майном ПрАТ «ХК Київміськбуд», 80% акцій якого належать Київській міській раді, особливо великих розмірах, а саме:

– коштами у розмірі 200 млн грн. шляхом купівлі ПрАТ «ХК Київміськбуд» у ТОВ «ІНПРОМ» нікому непотрібні та непридатні для будівництва земельні ділянки площею 27,9041 га, розташовані на території Требухвської сільської ради Броварського району Київської області. Ціна значно завищена;

– Виведення з управління Державного управління справами майна державного видавництва «Преса України» з метою його списання, знесення та подальшого будівництва з передачею функцій замовника ПрАТ «ХК Київміськбуд» на земельній ділянці площею 3,1863 га житлово-офісно-торгово-розважального комплексу на вул. . Анрі Барбюса, 52/1 у Печерському районі м. Київ (Французький бульвар) та заволодіння коштами у розмірі понад 255 млн грн. від продаж нерухомості під час будівництва. Будівництво комплексу та виведення коштів триває;

– заволодіння будинком по вул. Берлінського, 15 шляхом покупки за заниженими цінами. Площа будівлі 966,50 кв м, ціна 6500000 грн (6725,29 грн за 1 кв м);

– заволодіння адміністративною будівлею у м. Київ, вул. Мечнікова, 20 за заниженою ціною. Площа 1811,2 кв м, ціна 12086 137,60 кв м (6673 грн за 1 кв м);

– заволодіння будівлею готелю Оберіг за адресою Червонозоряний проспект, 25/16 (Літера А) площею 2475,8 кв м на земельній ділянці 0,1881 га (кадастровий номер 8000000000:72:2334:0018) за умовою оплати;

– заволодіння нежитловими приміщеннями актової зали будівлі на вул. Суворова, 4/6 у Києві (центральний офіс компанії), що реконструюються зі зміною цільового призначення під ресторан із залученням коштів, матеріалів та робіт ПрАТ «ХК Київміськбуд» за заниженою ціною;

– заволодіння нерухомим майном (бази відпочинку) разом із земельною ділянкою за адресою м. Київ, вул. Лісова-Козинська, 1, яка була власністю ПрАТ «ХК Київміськбуд» за заниженою ціною;

– вчинення умисного банкрутства дочірнього підприємства «Медбуд» (03037, м. Київ, п-т. Червонозоряний, 17), наслідком якого є заволодіння будівлею та земельною ділянкою;

– заволодіння нерухомим майном (близько 100 об’єктів: будинків, паркінгів та споруд, у тому числі земельної ділянки у Кончі-Заспі) дочірнього підприємства «Екос», що ліквідовано. Причина ліквідації підприємства — арешт правоохоронними органами заступника директора цього підприємства при отриманні хабара та обранні йому запобіжного заходу – утримання під вартою.

Членами організованої групи створено ТОВ «Перший Український експертний центр», якому передано зазначені будинки та споруди безкоштовно в експлуатацію. При цьому витрати на так звану експлуатацію ПрАТ «ХК Київміськбуд» зросли у 5-10 разів, що є класичною формою відмивання коштів.

Михайло Апостол попросив Арсена Авакова вжити заходів для перевірки діяльності «Київміськбуду» та у разі підтвердження незаконних дій притягнути до відповідальності Льовочкіна, Кравця, Порайка та Кушніра.

Частина 2: Відмивши Грошей у ОРДЛО

Кримінальні схеми заробітку допомогли Ігореві Кушніру здобути популярність далеко за межами Києва. СБУ перехопило кілька телефонних розмов впливових в ОРДЛО людей, у ході яких з’ясувалися деякі подробиці отримання ними фінансового підживлення з України. Гроші переказувалися до Донецька та Луганська через «Кристалбанк». Фінансовий ланцюжок включав колишнього «регіонала», а нині депутата від «Блоку Петра Порошенка» Романа Романюка. Він за комісію в 3-5% від загальної суми переказу брався непомітно здійснити транзакцію. Польові командири сумнівалися в його надійності, але дізнавшись, що гарантом угоди виступає Ігор Кушнір, одразу заспокоїлися. Такого авторитету одним днем не заробити.

Зв’язок зі Столаром

Засвітиться разом Кушнір та Столар встигли ще у липні 2016 року журналістам вдалося зафіксувати прибуття Вадима Столара на чартерному рейсі разом з іншим відомим київським забудовником Ігорем Кушніром.

Але найцікавіше розпочалося у лютому 2023 року, коли СБУ провела обшуки у депутата Вадима Столара. Обшуки також пройшли у Кушніра.

“Але після припинення громадянства Медведчука та його обміну на 200 українських полонених, частка Медведчука перейшла під контроль Столара. Це показують журналістські розслідування. Відповідно, Єрмак або його близькі мають бажання, щоб частка, яка раніше контролювалася Медведчуком у згаданому бізнесі, була переписана на людини Єрмака. Це лише один із елементів великої головоломки щодо зміни впливу та балансу між групами впливу всередині самого парламенту”, – висловився про обшуки політолог Ігор Чаленко.

Показуха на пожертвуваннях ЗСУ, корупція та ставлення до інвесторів

Незважаючи на війну, багато київських забудовників продовжують виконувати свої зобов’язання перед інвесторами. Ігор Кушнір, голова “Київміськбуду”, отримуючи значні кошти від інвесторів для завершення власних об’єктів та ЖК “Укрбуд”, чомусь заморозив будівництво на рік, виправдовуючись війною. Переселенці та військові, які є інвесторами “Укрбуду” та “Київміськбуду”, багато років залишаються без квартир, за які заплатили свої гроші. Нагадаємо, що саме “Київміськбуд” має завершити ЖК “Укрбуд” на вимогу президента В. Зеленського. Однак голову “Київміськбуду” Ігоря Кушніра це не хвилює. Замість вирішення поточних проблем, пов’язаних із відновленням будівництва та пошуком джерел фінансування для завершення житлових комплексів, він знаходиться за кордоном, в Австрії. Журналісти зустріли його у Відні та включили до складу батальйону “Відень 2”.

Відверто про ставлення до інвесторів УкрБуду. Микитась та Кушнір(Київміськбуд).

БАТАЛЬЙОН “ВІДЕНЬ” 2. УП знайшла українських втікачів, віп-біженців та віп-туристів | Розслідування

Маєтки в Конча-Заспі і “пох*й” на інвесторів: як голова “Київміськбуду” створив собі імперію

Частина 3: Бізнес-імперія Ігоря Кушніра: три сліди, що ведуть до зв’язків із Віктором Медведчуком

20 грудня минулого року Ігор Кушнір залишив пост у “Київміськбуді”, де працював 12 років. Цьому передували обшуки в компанії, підозри у фінансових махінаціях та в результаті аудиторська перевірка. Попри це аудитори заявили про відсутність порушень. Таким чином, Кушнір, який встиг придбати нерухомість як у Кончі-Заспі, так і на Блакитному Березі Франції, залишив посаду, маючи репутацію бездоганної чистоти.

Давно ходили чутки, що багатство родини Кушніра зростає завдяки “Київміськбуду”. Проте реальні докази з’явилися лише 2023 року. У травні журналісти-розслідувачі встановили, що особи, близькі до Кушніра, забудували котеджами землі колишньої бази відпочинку, переданої КДБ у ранні 2000-ті. Серед власників вілл виявилися як колишні, так і чинні співробітники компаній, пов’язаних з “Київміськбудом”, адвокат, який представляв інтереси компанії, пряма родичка дружини Кушніра та особа, близька до депутата Кременчуцької міської ради Руслана Федорченка, який очолює одну з фірм, асоційованих з колишнім від нині забороненої “Опозиційної платформи – За життя” Вадимом Столаром.

У липні стало відомо про віллу дружини Кушніра на Блакитному Березі вартістю понад 20 млн євро. Це стало останнім аргументом для проведення перевірки стану справ у “Київміськбуді” та вивчення причин, чому сім’я його президента наситилася розкішною нерухомістю. Ігоря Кушніра усунули, у компанії провели санкціоновані обшуки та аудит, який, однак, не розкрив джерела коштів Кушніра на французьку віллу.

Він наполягає на тому, що протягом багатьох років був залучений до бізнесу, а після свого призначення до “Київміськбуду” передав керівництво своєму бізнесу дружині. Цікаво, але цілком очікувано, що з моменту його приходу на керівну посаду в КДБ його дружина Оксана стає власницею широкої мережі будівельних компаній. Ці компанії зареєстровані переважно на Кіпрі, Литві та на Британських Віргінських островах. І дуже часто їхні бізнес-партнери – особи, які мають зв’язки із забороненою в Україні партією ОПЗЖ та кумом президента Росії Віктором Медведчуком. Документальне підтвердження цього було знайдено у трьох кейсах, пов’язаних із сім’єю Ігоря Кушніра.

Депутат Київради від ОПЗЖ Володимир Кравець разом із дружиною голови «Київміськбуду» Оксаною Кушнір виводять гроші з України до Литви (Литовський слід)

Володимир Кравець спільно з Оксаною Кушнір вклали гроші у будівництво двох бізнес-центрів у столиці Латвії. Обмовимося, що Оксана Кушнір є дружиною Ігоря Кушніра, скромного директора холдингу «Київміськбуд». Чому ми обізвали Кушніра «скромним директором»? Тому що «Київміськбуд» є підприємством, 80% акцій якого належить місту Київ, а директор цього підприємства – простий чиновник. Ну, теоретично.

Насправді, звісно, виходить зовсім так. Бо дружина директора київського міського підприємства спільно з депутатом Київської міської ради раптом розпочинають у латвійській столиці будівництво двох бізнес-центрів, а латвійці заявляють, що гроші на це будівництво мають непрозору історію і відстежити їх неможливо, оскільки вони замасковані низкою кіпрських офшорів. Але сліди цих офшорів ведуть до Володимира Кравця, Оксани та Ігоря Кушніра.

Будівництво першого бізнес-центру Link розпочалося ще 2016 року. Вела його литовська компанія UAB Baltijos Gildija, фундатором якої була UAB Mavlada, власником якої є Володимир Кравець. У 2017 році до неї приєдналася кіпрська Koksi Holding ltd, володіє якою Оксана Кушнір. У 2020 році склад засновників UAB Baltijos Gildija змінився, тепер ця компанія володіє Koksi Holding ltd.

Другий бізнес-центр – Corе – будує UAB Baltijos Gildija разом із компанією Ašis. Засновником UAB Ašis є кіпрська компанія Оксани Кушнір Koksi Holding Ltd і UAB Mavlada Володимира Кравця.

«Походження коштів на проекти у Вільнюсі є непрозорим. Гроші на землю під бізнес-центром Link у розмірі 1,47 мільйона євро литовська фірма Baltijos Gildija позичила кіпрській фірмі Оксани Кушнір (Koksi Holding). Ця фірма, у свою чергу, теж їх отримала як позику – у офшорної фірми Obelia Industries Inc., зареєстрованої на Британських Віргінських островах. Але хто є власником Obelia Industries Inc. і звідки ця фірма акумулювала доходи, з публічних джерел встановити неможливо», – заявили автори розслідування.

На запит журналістів щодо власників Obelia Industries Inc. ні Кушнір, ні Кравець відповіді не дали. Але останній підтвердив, що до будівництва бізнес-центрів у Латвії вони обоє причетні.

Литовські правоохоронці, які зацікавилися розслідуванням, заявили, що «розцінюють ці операції як потенційне виведення коштів або спробу приховати їхнє справжнє походження». І додали, що зараз займаються розслідуванням щодо походження грошей, інвестованих у ці об’єкти.

Український слід

Компанія Koksi holdings LTD, якою володіє Оксана Кушнір, має бізнес-інтереси в Україні. Цікаво, що вони також ведуть до зв’язків із “Опозиційною платформою – За життя”. Так, фірма є одним із бенефіціарів інвестиційного фонду “Ковернот”. Оксана Кушнір разом із “Ковернотом” та ще одним інвестиційним фондом “Хантер” стали засновниками ТОВ “Капітал-Схід”.

Не вдаючись у докладний список усіх компаній у цьому ланцюжку, варто зазначити, що документальний зв’язок із проросійськими діячами у цьому контексті було виявлено за двома напрямками. По-перше, Оксана Кушнір виявилася офіційним партнером Павла Якубенка, відомого своїм керівництвом “Трускавецькурортом” та санаторіями Львівської області, які асоціювали зі сферою впливу народного депутата та одного з найближчих соратників Януковича-Медведчука – Юрія Бойка. Фонд “Хантер”, у свою чергу, є прямим засновником компанії, створеної сином Бойком, Анатолієм.

По-друге, фонди “Хантер” та “Ковернот” фігурують одразу в кількох кримінальних провадженнях по будівельній компанії “КУА Будкепітал”. Щонайменше два з них суд ухвалив рішення про вилучення документів у рамках розслідувань. Неофіційно компанію “Будкепітал” пов’язують із Ігорем Кушніром у співпраці з представником ОПЗЖ Вадимом Столаром.

Швейцарський слід

У лютому 2021 року, коли українська влада розпочала активні заходи проти одного із засновників проросійської партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктора Медведчука, Рада національної безпеки та оборони України ввела санкції проти п’яти офшорних компаній. Вказано, що ці компанії володіють літаками, які належали Медведчуку або використовувалися для особистих потреб.

Серед цих компаній була Klodius Investments Limited, що належить Оксані Кушнір. Компанії було заборонено виконувати польоти літаком Гольфстрім T7-ABC (s 203). Цей літак за кілька днів до оголошення списку санкцій був перевезений до маленького містечка Сент-Галлен у Швейцарії, де й зареєстровано фірму по орбіті Віктора Медведчука.

Klodius Investments Limited на чолі з Оксаною Кушнір також активно діяла напередодні оголошення списку санкцій РНБО, вийшовши зі складу чотирьох будівельних компаній в Україні. На їх місце у деяких випадках прийшли інші офшорні компанії родини Кушнірів. Ось, наприклад, історія змін однієї з українських компаній.

До речі, у лютому цього року санкції щодо Klodius Investments Limited закінчуються, і поки що невідомо, чи будуть вони продовжені. Така сама невизначеність стосується й чотирьох інших компаній, які володіють літаками Медведчука. Тому незабаром слід уважно стежити за тим, куди та як літатимуть літаки державного зрадника України.

Куди ведуть сліди Кушніра

Згадані три сліди у бізнес-імперії родини Ігоря Кушніра одним чи іншим чином ведуть до кола Віктора Медведчука чи забороненої проросійської партії “Опозиційна платформа – За життя”. І незалежно від спростування зв’язку як з його, так і його дружини, документи свідчать на користь протилежного. Взаємодія з прихильниками ворога під час повномасштабного вторгнення є не лише ганебною, а може стати підставою для перевірок з боку Служби безпеки України.