Французька компанія оснащує парк VIP-літаків Путіна і Шойгу, - Le Parisien



Французька компанія оснащує парк VIP-літаків Путіна і Шойгу, — Le Parisien

Французька компанія оснащує парк VIP-літаків Путіна і Шойгу, — Le Parisien

За даними видання, серед бортів, для яких постачається обладнання, — суперджети Іл-96 та "Сухий 100". Цими літаками користуються, зокрема, голова Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв, міністр оборони РФ Сергій Шойгу та речник президента РФ Дмитро Пєсков, а також і сам глава Кремля.

Незважаючи на санкції щодо Росії, французька компанія, що базується в Шатору, продовжує постачати бортову електроніку для російських літаків найвищих військових та політичних діячів. Про це у своєму розслідуванні пише французька газета Le Parisien.

Бортова електроніка, що поставляється компанією, включає передові системи, що контролюють різні аспекти польоту з кабіни пілота — від освітлення кабіни до систем зв’язку і передачі даних. Цю технологію встановлює французька дочірня компанія американського гурту Astronics, відома як PGA.

"Для обладнання, модернізації або технічного обслуговування літаків вищих чиновників та олігархів Росії, російська влада звертається до фахівців компанії, що базується в серці Франції, в Шатору, на відстані кількох тисяч кілометрів від Москви. Цією компанією є PGA, дочірня фірма американської групи Astronics, штаб -квартира якої знаходиться в штаті Нью-Йорк і спеціалізується на авіоніці", — наголошується в розслідуванні.

"Путін, Медведєв, Шойгу та інші діячі російського режиму тепер можуть скористатися передовою французькою технологією, яка забезпечує безпечний та надійний зв’язок для їх мобільних телефонів. Дякую, Франція", — пишуть автори статті.

Бізнес із російськими замовниками не лише не зупинився через введені санкції, а й продовжив розширюватися. За даними журналістів, компанія заробила від 4 до 5 мільйонів євро, що відповідає оснащенню семи літаків.

Серед літаків, для яких поставляється обладнання, — суперджети Іл-96 та "Сухий 100", які використовуються найвищим керівництвом. Цими літаками користуються, зокрема, глава Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв, міністр оборони РФ Сергій Шойгу і спікер президента РФ Дмитро Пєсков, а також деякі інші високопосадовці разом з керівництвом ФСБ і навіть президентом Росії Володимиром Путіним, який має власний Іл-96.

За даними розслідування, для обходу санкцій PGA відправляє своє обладнання в контейнерах, заповнених камерами, кабелями та електронним обладнанням, до компанії, яка має майстерню на старій радянській базі неподалік Єревана, столиці Вірменії.

Однак ця схема зіштовхнулася з проблемами після охолодження відносин між Росією та Вірменією. Тепер коробки просто вирушають із Єревану до Москви, де системи встановлюються на секретному аеродромі. Цю інформацію вдалося виявити завдяки трекерам – пристроям відстеження, прикріпленим до вантажу. Платежі на користь французької компанії PGA здійснюються через Дубай, в ОАЕ.