Українцям за кордоном перестали видавати документи – офіційна заява *

Українцям за кордоном перестали видавати документи – офіційна заява


У закордонних підрозділах ДП "Документ" припинили видачу готових документів. Пояснили це "технічними причинами". Водночас, глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що перебування за кордоном "не звільняє громадянина від обов’язків перед Батьківщиною", у зв’язку з чим він доручив "вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном".

Про припинення видачі документів повідомили в самому "Документі". Там зазначили:

  • подання заяв-анкет на оформлення паспортних документів здійснюється у звичайному режимі;
  • "закордонні філії повідомлять всіх користувачів послуг про поновлення роботи систем видачі документів на усіх офіційних ресурсах ДП "Документ".

"На жаль, через технічні причини призупинено видачу готових документів у закордонних підрозділах ДП "Документ", – йдеться у повідомленні.

У закордонних підрозділах ДП "Документ" припинили видачу документів

Документи перестали видавати не всім

Втім, наголошується, документи перестали видавати не всім. Винятком стали діти віком до 12 років – оскільки для них передбачена змінена процедура.

"Видача паспортів можлива для дітей до 12 років. У звʼязку з відсутністю необхідності біометричної верифікації", – розповіли в "Документі".

Що говорять у МЗС щодо відмови у видачі документів

Глава МЗС України Дмитро Кулеба зазначив: перебування за кордоном "не звільняє громадянина від обов’язків перед Батьківщиною". У зв’язку з чим, повідомив він, було доручено "вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном".

Вас може зацікавити:Принцу Луї – шість! 10 найцікавіших фактів про королівського шибеника, якого обожнює весь світ

"Це буде чесно. Невдовзі МЗС надасть уточнені розʼяснення щодо порядку отримання консульських послуг в межах законодавства для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах із наближенням до вступу в дію закону [про мобілізацію] та після набрання ним чинності", – сказав міністр.

Консульства України припиняють надання послуг чоловікам призовного віку

Раніше ZN.UA з посиланням на лист першого заступника міністра закордонних справ Андрія Сибіги повідомило, що МЗС України наказало керівникам усіх дипломатичних установ країни з 23 квітня тимчасово призупинити всі консульські дії для громадян України призовного віку. З цього дня вони матимуть змогу скористатися лише однією послугою – оформлення документів для повернення в Україну.

Також у документі йдеться, що такі обмеження пов’язані з широкомасштабною збройною агресією РФ проти України – з метою недопущення уникнення громадянами України обов’язку щодо врегулювання питання військового обліку в ТЦК та СП.

Вас може зацікавити:Номери "Київстару" починатимуться з нового коду 077: що буде зі вже діючими

Як повідомляв OBOZ.UA, 1 квітня 2024 року вартість закордонного паспорта збільшилася на 102 грн. Це підвищення стосується лише вартості бланка, тоді як сам процес оформлення та перелік необхідних документів залишаються незмінними.