Удар по Чернігову. Кількість жертв зростає: що відомо (фото)



Росія вдарила по Чернігову трьома «Іскандерами». 17 вітня 2024 року

Вранці 17 квітня російська армія завдала ракетного удару по центральній частині Чернігова. Міська влада повідомила про загиблих і велику кількість поранених, а також про гостру необхідність у донорській крові. Радіо Свобода збирає інформацію про цей – черговий воєнний злочин Росії проти цівільного населення України – по мірі того, як представники влади та екстренні служби повідомляють про хід рятувальної операції.

О 09:25 ранку очільник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус повідомив у своєму Telegram: «ворог завдав три ракетних удари майже по центру міста».

За його інформацією, по середмістю Чернігова російська армія завдала три ракетні удари.

Наслідки російської ракетної атаки по Чернігову. 17 квітня 2024 року

Наслідки російської ракетної атаки по Чернігову. 17 квітня 2024 року

«Є загиблі цивільні, багато поранених. На місці працюють рятувальники та медики. Зараз вже створено штаб ліквідації наслідків, буде надаватися вся необхідна допомога», – написав Чаус.

Було пряме влучання в об’єкт соціальної інфраструктури та візуальні пошкодження кількох поверхів прибудови до цієї будівлі, повідомив в.о міського голови Чернігова Олександр Ломако.

Чернігів, 17 квітня 2024 року

Чернігів, 17 квітня 2024 року

Також він розповів, що районі прильотів відключили світло та газ, щоб не допустити більших руйнувань.

До медичних закладів міста доправляють поранених. Потрібна кров.

Станом на 10:40 вже було відомо про «8 загиблих та 18 постраждалих внаслідок ракетних ударів РФ по Чернігову. Пошуково-рятувальна операція триває», – написав Ломако.

Наслідки російської ракетної атаки по Чернігову. 17 квітня 2024 року

Наслідки російської ракетної атаки по Чернігову. 17 квітня 2024 року

Але вже об 11-й з’явилося повідомлення, що кількість загиблих у Чернігові збільшилась до 9, а поранених до 20 людей.

Зеленський: 10 загиблих

А через короткий час, по мірі того, як рятувальники просуваються, розгрібаючи завали – президент України Володимир Зеленський повідомив про 10 загиблих.

Російська армія вдарила по Чернігову трьома крилатими ракетами «Іскандер», повідомив Суспільному В’ячеслав Чаус.

Також Суспільне пише, що у міську лікарню №2 доставили 5 поранених, а в Чернігівську обласну лікарню 9 поранених, троє з яких у важкому стані.

Чернігів, 17 квітня 2024 року

Чернігів, 17 квітня 2024 року

Клименко: 11 загиблих, 22 травмованих

Але вже об 11:35 міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив у телеграм-каналі про 11 загиблих, 22 травмованих, щонайменше 30 зниклих безвісти.

Міністр виклав відео моменту порятунку ДСНС однієї людини.

Ігор Клименко написав:

«Під завалами – ще люди. Триває пошуково-рятувальна операція. З постраждалими працюють психологи. На відео – момент порятунку одного із потерпілих.

Серед загиблих внаслідок російського обстрілу – 25-річна лейтенант поліції. Жінка жила в сусідньому будинку, перебувала вдома на лікарняному. Смертельне осколкове поранення…

Мої співчуття родинам усіх загиблих внаслідок російської атаки

Принагідно нагадую публічним особам та місцевим мешканцям про необхідність виважено ставитися до поширення інформації щодо наслідків обстрілів. Не наражайте на небезпеку працівників екстрених служб, які намагаються врятувати потерпілих».

Унаслідок ракетних ударів по Чернігову понад 50 людей постраждали, серед них – троє дітей.

Чернігів, 17 квітня 2024 року

Чернігів, 17 квітня 2024 року

Кулеба: 50 постраждалих, серед них 3-є дітей

По 12-й дня заступник керівника Офісу президента Олексій Кулеба написав у телеграмі, що вже відомо про 50 постраждалих, серед них є троє дітей:

«У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйнована восьмиповерхова будівля, пошкоджені чотири багатоповерхівки, лікарня, заклад вищої освіти, десятки авто. Зараз відомо про понад 50 потерпілих, з яких троє дітей, та 11 загиблих. Під завалами можуть перебувати люди.

Рятувальники та медики докладають усіх зусиль, щоб дістати людей та зберегти їх життя та здоров’я. Працюють всі екстрені служби.

На місці розгорнули штаб, де надається необхідна допомога тим, хто її потребує. Працюють представники влади, оперативно організовують роботу комісій, які зафіксують пошкодження. Людям буде надана уся компенсація за зруйноване майно.

Постійно на звʼязку з президентом України та керівником Офісу президента щодо ситуації в місті. Співчуття рідним загиблих. Дякуємо усім, хто зараз рятує людей».

Чернігів, 17 квітня 2024 року

Чернігів, 17 квітня 2024 року

Клименко: 13 загиблих

О 12:46 міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що кількість загиблих у Чернігові зросла до 13, а травмованих до 60.

Серед постраждалих є діти.

«Постраждалим надається необхідна допомога. Поліцейські здійснюють поквартирний обхід пошкоджених будинків, допомагають пораненим. Продовжують працювати психологи.

Співробітники органів та підрозділів системи МВС у Чернігівській області організували здачу крові для потреб травмованих. Рятуємо, допомагаємо, фіксуємо черговий воєнний злочин Росії».

Рятувальні роботи на місці російського удару по Чернігову. 17 квітня 2024 року

Рятувальні роботи на місці російського удару по Чернігову. 17 квітня 2024 року

Нацполіція: 15 загиблих, 61 травмований

Станом на 13:30 кількість загиблих внаслідок ракетного удару РФ по Чернігову зросла до 14 людей, повідомила у телеграмі Національна поліція України.

Станом на 15:50 кількість загиблих внаслідок ракетного удару РФ по Чернігову зросла до 15 людей, повідомила у телеграмі Національна поліція України:

«3 особи врятували з-під завалів», – йдеться в повідомленні.

За оновленою інформацією, внаслідок ракетного удару по Чернігову вранці 17 квітня, вже загинули 17 людей, у тому числі двоє померли в лікарні, йдеться в повідомленні Державної служби з надзвичайних ситуацій.

«Крім того, 60 людей постраждали, із них 3 дитини. Надано психологічну допомогу 58 особам», – кажуть рятувальники.

Ці люди не були б убиті, якби Україна мала достатньо ППО

Дмитро Кулеба

Після російського ракетного удару по Чернігову міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що закликатиме партнерів України надати додаткові засоби протиповітряної оборони.

«Ці невинні люди не були б вбиті чи поранені, якби Україна мала достатні можливості протиповітряної оборони. Три дні тому на Близькому Сході ми побачили, як виглядає надійний захист людських життів від ракет», – написав він у соцмережі Х.

Очільник МЗС зауважив, що партнери України мають необхідні засоби, щоб допомогти рятувати життя українців з таким же рівнем ефективності.

18 квітня у Чернігові оголошено Днем жалоби

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако повідомив, що 18 квітня у Чернігові оголосили днем жалоби за загиблими внаслідок російських ракетних ударів по місту.

«18 квітня у Чернігові оголошено Днем жалоби за загиблими внаслідок ракетних ударів РФ 17 квітня. Підписав відповідне розпорядження», – зазначив місцевий чиновник.

Також Ломако висловив співчуття рідним загиблих.

«Ці невинні люди не були б вбиті чи поранені, якби Україна мала достатньо ППО»: наслідки удару по Чернігову (фотосвідчення)

«Ці невинні люди не були б вбиті чи поранені, якби Україна мала достатньо ППО»: наслідки удару по Чернігову (фотосвідчення)

  • Радіо Свобода

Російська армія завдала ракетного удару по центральній частині Чернігова вранці 17 квітня, повідомила місцева влада. Обстрілом зруйнована восьмиповерхівка, пошкоджені ще чотири багатоповерхівки, лікарня, заклад вищої освіти та десятки авто. Наразі відомо про 15 загиблих, 61 пораненого

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні верифікували дані про загибель в Україні 10 810 цивільних людей, поранення 20 556 – від початку повномасштабного вторгнення РФ. В організації припускають, що кількість жертв серед цивільних осіб є набагато вищою.

Форум