WSJ: SpaceX не відключила термінали Starlink для росіян

WSJ: SpaceX не відключила термінали Starlink для росіян


Компанія Ілона Маска SpaceX досі не відключила термінали супутникового інтернет-сервісу SpaceX на окупованих територіях України. Про це повідомляється в статті The Wall Street Journal.

SpaceX має можливість обмежити доступ до Starlink за допомогою «геофенсингу», роблячи послугу недоступною в певних країнах і місцях, а також за допомогою можливості деактивувати окремі пристрої.

Користувацька угода, розміщена на сайті Starlink, говорить, що клієнти не можуть перепродавати доступ до Starlink без дозволу, а порушники правил можуть втратити доступ до послуги. Користувацькі облікові записи здебільшого повинні бути створені користувачем на власне ім’я. Для клієнтів існують обмеження на продаж або передачу терміналів, які вони придбали.

Розслідування WSJ виявило, що існує тіньовий ланцюг постачання обладнання Starlink в Африці, Південно-Східній Азії та ОАЕ. Багато кінцевих користувачів під’єднуються до супутників, використовуючи функцію роумінгу Starlink, після того, як дилери зареєструють апаратне забезпечення в країнах, де Starlink дозволений.

Wall Street Journal відстежив продаж Starlink на численних російських онлайн-платформах роздрібної торгівлі, включаючи деякі, що ведуть до продавців США на eBay.

Московський продавець, який представився Олегом, повідомив, що більшість його замовлень надходить з окупованих Росією територій України або для використання військовими. За його словами, волонтери доставляють обладнання російським військовим.

Пошук терміналів Starlink у російській пошуковій системі Yandex.ru дає численні результати від дилерів, таких як Олег, які продають обладнання онлайн покупцям у москві та за її межами.

Один вебсайт, strlnk.ru, обіцяв «перевірену продуктивність» на тимчасово окупованих територіях Криму, Луганської, Донецької та Херсонської областей зі щомісячною абонплатою від $100. На сайті були контактні дані дилера, зокрема російський номер мобільного телефону та електронна пошта Yandex. Представник фірми відмовився розмовляти з журналістом.

Багато дилерів у Росії відкрито рекламують обладнання. На сайті, де працює Олег, розміщені оголошення на eBay від людей від Огайо до Нью-Джерсі, які продають термінали Starlink.

Представник eBay заявив, що компанія «дотримується законів і правил країн, у яких вона працює, і відповідає відповідним міжнародним законам і санкціям».

Самі ж російські «волонтери» хизуються в соціальних мережах постачанням терміналів військам. Дві російські «волонтерки» в лютому розмістили у Telegram відео, на якому, за їхніми словами, передають п’ять терміналів Starlink російським військовим, які воюють на сході України. Вони сказали, що це перша з 30 систем, призначених для того, щоб допомогти московським військам здолати українські сили.

Український військовий з позивним «Ангел» розповів, що вперше побачив росіян, які використовують Starlink на початку цього року. Він каже, що росіяни використовують, найімовірніше, новіші моделі Starlink, і тепер ці антени для українців є пріоритетними цілями, адже їхня поява означає, що поруч десь може бути оператор ворожого дрона.