Сотні тисяч грн замість звільнення: суддя пішла у відставку з шаленою пенсією —

Сотні тисяч грн замість звільнення: суддя пішла у відставку з шаленою пенсією —


Дата: 14 февраля , 2024 Автор: operkor 0 Комментарии

Сотні тисяч гривень замість звільнення: сумнівна суддя пішла у відставку й уникла кваліфікаційного оцінювання

суддя Людмила Шереметьєва / джерело: sud.ua

Вища рада правосуддя відправила у відставку суддю Солом’янського районного суду Людмилу Шереметьєву. Суддя мала проходити кваліфікаційне оцінювання, після якого могла бути звільнена, бо має багато сумнівних моментів у своїй кар’єрі.

Шереметьєва допомогла підозрюваному в корупції політику уникнути обрання запобіжного заходу, змусила активіста та загиблого українського військового Романа Ратушного спростувати майже всі написані ним дописи про політика-забудовника Геннадія Корбана. Також суддя вказувала недостовірну інформацію у своїх деклараціях.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

Суддя може піти у почесну відставку після отримання 15 років суддівського стажу та за відсутності відкритих дисциплінарних скарг, які можуть стати причиною звільнення. У відставці суддя зберігає недоторканність і пожиттєво утримується державою. Розмір цього щомісячного утримування залежить від зарплатні та стажу — чим більше років, тим більший розмір виплат, які можуть сягати сотень тисяч гривень на місяць.

Людмила Шереметьєва пішла у відставку з посади судді Солом’янського районного суду.

Своєю відставкою суддя уникла проходження кваліфікаційного оцінювання. Вона є у списку суддів, які мають довести свою доброчесність та знання, щоб залишитися на посаді. У разі, якби Шереметьєва не пішла у відставку, Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) могла б рекомендувати її звільнити, бо суддя має багато сумнівних моментів у своїй професійній кар’єрі.

Громадська рада доброчесності вважає, що Шереметьєва не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики.

Шереметьєва відома тим, що своїм рішенням змусила громадського активіста та захисника України Романа Ратушного спростувати майже всю інформацію, яку він публікував у себе в соціальних мережах про політика Геннадія Корбана, який хотів забудувати Протасів Яр. Також активіста зобов’язали відшкодувати 100 тис. грн Корбану за правничу допомогу.

Зрештою, у березні 2023 року в апеляції рішення Шереметьєвої скасували. Замість Романа Ратушного в суді виступали його батьки, бо Роман загинув, захищаючи Україну в лавах ЗСУ.

Також, зокрема, через Шереметьєву тодішньому голові Державної фіскальної служби Роману Насірову не вдалося обрати запобіжний захід. Внаслідок його дій Україна могла зазнати 2 млрд грн збитків. Насірова підозрювали у зловживанні владою під час особистого підписання рішень про розстрочення податкових боргів підприємствам із орбіти депутата Олександра Онищенка.

Насірову мали обирати запобіжний захід у неділю, коли не було ще одного чергового судді, щоб розглянути це питання. Назначити такого суддю мала Шереметьєва, але вона відмовилась це робити, бо у неї та інших суддів був вихідний.

«Право на відпочинок у неробочі дні є важливим правом громадян, однак у суддівській кар’єрі може виникнути ситуація, яка матиме суспільне значення, а справа вимагатиме більших зусиль. Нерозуміння цього занепокоює, оскільки у зазначеному випадку йшлось про важливу корупційну справу…», — вважають в Громадській раді доброчесності.

Ще Шереметьєва потрапила у скандал під час виборів народних депутатів у 2012 році. Тоді вона постановила ухвалу, яка забороняла проводити агітацію політичній партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». Через цю ухвалу на інформаційний намет партії напали.

«Саме посилаючись на цю неправосудну ухвалу, зруйнували інформаційний намет Об’єднаної опозиції в Солом’янському районі, де розповсюджувалися агітаційні матеріали «Батьківщини», жорстоко побили дівчину-агітатора, яка потрапила до лікарні, а ввечері того ж дня моя довірена особа і керівник виборчого штабу Максим Шкуро отримав ножове поранення під час розбійного нападу на нього групою осіб», — писав тоді кандидат у нардепи від цієї партії Дмитро Андрієвський.

Також у Шереметьєвої чимало неточностей у майнових деклараціях та деклараціях родинних зв’язків: то вона не вказала, що має 33% квартири у Києві, то не вказала вартість авто, то «забула» про родичів, які займаються адвокатською діяльністю.

Тепер сумнівна суддя буде пожиттєво отримувати виплати з державного бюджету України.

У 2022 та 2023 роках Україна витратила 6,2 мільярда гривень на утримання суддів у відставці. Для порівняння, тоді за ці гроші можна було б купити майже 365 тисяч FPV-дронів або понад 15 тисяч авто для військових.

«Слідство.Інфо» проаналізувало суддів, які пішли у відставку від початку 2023 року й виявило серед них недоброчесних. Журналісти неодноразово писали про суддів, які потрапляли у ДТП п’яними, забороняли Майдан, били колег і не могли пояснити походження дорого майна.

Звичайно, не всі судді, які йдуть у відставку, є недоброчесними, але зараз прослідковується тенденція, що сумнівні служителі Феміди намагаються втекти на почесну «пенсію».