Чи зможе Україна впоратися з дефіцитом зброї без допомоги США: "Не вистачає артилерії та бронетехніки"



Читать на русском

Чи зможе Україна впоратися з дефіцитом зброї без допомоги США:

Чи зможе Україна впоратися з дефіцитом зброї без допомоги США: "Не вистачає артилерії та бронетехніки"

Без 60 млрд доларів допомоги від США Україна відчує брак техніки та боєприпасів на фронті, вважають експерти. Фокус розбирався, чи зможе Київ упоратися з дефіцитом зброї .

Американські сенатори підтримали пропозицію уряду президента Джо Байдена про надання близько 90 млрд доларів для допомоги країнам-партнерам — Україні, Ізраїлю та Тайваню. За проголосували 70 сенаторів, 29 – проти. Україні із цих коштів обіцяють спрямувати понад 60 млрд доларів. Але для цього знадобиться підтримка Палати представників, де більшість у республіканців.

Як відомо, виділення допомоги блокувалося понад чотири місяці. І поки незрозуміло, чи підтримають пропозицію уряду президента у Конгресі. Раніше спікер Палати представників Майкл Джонсон дав зрозуміти , що заблокує законопроєкт про виділення допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню, якщо в документі не буде рішень щодо міграційного питання.

"[У законопроекті] відсутні будь-які зміни у прикордонній політиці від Сенату. Палаті представників доведеться продовжувати працювати над цими важливими питаннями з власної волі. Америка заслуговує на краще, ніж статус-кво Сенату", — наводили слова Джонсона у виданні The Hill.

За оцінками американських чиновників, якщо Києву не постачатимуть кошти ППО, запасів вистачить лише до наступного місяця, про що повідомляли The New York Times.

Водночас у Києві впевнені, що у найближчі два місяці США проголосують за надання допомоги Ізраїлю, Україні та Тайваню. До цього часу у нашій країні достатньо ресурсів.

"Минулого тижня я був у США і став свідком підтримки України. Однак усередині ще залишаються невирішеними питання, пов’язані з кордоном", — заявив в інтерв’ю східноєвропейському бюро Report голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Постачання зі США

"Давид Арахамія, ймовірно, говорив про ракети для ППО, коли згадував про ресурси. Я не розумію логіку, бо два місяці — це дуже великий термін. Якщо завтра РФ зірветься з ланцюга і обстрілюватиме нас, як минулого року, два тижні поспіль завдаючи масованих ударів, у нас швидко закінчаться ракети. Тому неможливо припустити, на скільки у нас вистачить снарядів", — каже Фокусу полковник запасу ЗСУ Олег Жданов.

За словами експерта, Київ має угоду про постачання ракет для ППО з інших країн, крім США — Японії, Німеччини, Франції. Однак, коли говорять про брак ресурсів, насамперед йдеться про економію.

"Кількість ракет, які нам постачають — не нескінченна. Японія відправила партію зі 100 ракет, а коли відправлять нову — невідомо. Крім того, Японія домовилася про постачання не безпосередньо Україні, а через США. Вони постачають американцям, а ті передають нам. Тому ми не можемо оцінити можливості — що вони можуть нам дати.Економіка наших партнерів працює в режимі мирного часу.Вони збільшують виробництво, але цей процес розтягнутий у часі.Наприклад, США за рік хочуть збільшити виробництво боєприпасів у два рази.А що щодо Японії — ми не знаємо", — розмірковує Жданов.

За словами співрозмовника Фокусу, допомога від США призначена для трьох напрямків: техніки та боєприпасів, екіпірування для військових та навчання. Із 60 млрд доларів Київ безпосередньо отримає лише половину. Інші виділені гроші, як зазначає Жданов, США надішлють у власний військово-промисловий комплекс.

"Вони роблять держзамовлення для власного ВПК, щоб виробляти боєприпаси і потім направляють зброю нам. Зараз ми також домовилися з Центральною Америкою — вони також поставлятимуть нам комплект радянської техніки через США. Нам це вигідно, тому що американці виступають гарантами постачання. Вони розраховуються за техніку та зброю грошима, які виділяють для України", — каже експерт.

Проте ракети для ППО не єдиний ресурс, якого гостро потребує Україна. Жданов зазначає, що на фронті сильно не вистачає артилерії та бронетехніки.

"Захід передав нам всього трохи більше 500 стволів. А нам потрібно близько трьох тисяч. Щось ми покриваємо радянськими запасами, якщо їх можна ще використати, бо у стволів обмежений термін використання. А так ми змушені обмежуватися кількістю артилерії та воюємо з коліс. Все, що нам передали і привезли — все на полі бою.Може, [генерал Валерій] Залужний трохи нагромадив ресурсів, але [главком Олександр] Сирський, гадаю, не той, хто копитиме, він усе кидатиме в бій, такий у його стиль. Тому ми зараз на голодному пайку. Без допомоги США буде дефіцит техніки та боєприпасів", — зазначає експерт.

Робота йде

За словами Арахамії, про те, що ресурсів вистачить на два місяці, є політичний момент. Такі заяви — один із способів дипломатії, спрямований на те, щоб США швидше розглядали законопроєкт про надання допомоги.

"Це сигнал партнерам, що є проблем, та їх потрібно вирішити", — розмірковує в бесіді з Фокусом політолог Ігор Рейтерович.

Якщо в Конгресі не зможуть дійти згоди щодо понад 60 млрд доларів для України, Києву знадобляться альтернативні сценарії. Арахамія згадував, що Євросоюз ухвалив програму у 50 млрд євро терміном на чотири роки, що дає Україні певні фінансові кошти найближчим часом.

За словами експертів, ведеться робота щодо розширення співпраці з іншими країнами НАТО та збільшення допомоги від ЄС.

"Можливо, Європа купуватиме у США озброєння і продаватиме Україні. Це менш оперативно, децентралізовано, але всі варіанти потрібно прораховувати", — додає Рейтерович.