Розстріл поліцейських на Вінниччині: підозрюють двох військових

Розстріл поліцейських на Вінниччині: підозрюють двох військових


зсу

Автор фото, Нацполіція

В ніч на суботу двоє невідомих в одязі, схожому на військовий, розстріляли патрульних, які зупинили їхній автомобіль у Вінницькій області. Поліція здійснює розшук нападників, а прокуратура каже, що вони можуть бути чинними військовослужбовцями.

Подія сталася близько 2 години ночі у Гайсинському районі Вінницької області, коли працівники поліції зупинили для перевірки невідомий автомобіль темного кольору.

В авто були двоє чоловіків. Вони відкрили вогонь по поліцейських. Від отриманих поранень загинув 20-річний поліцейський, його напарник поранений.

На території Вінницької та Одеської областей поліція проводить операцію з розшуку злочинців. При цьому оперативні служби вже встановили осіб, ймовірно причетних до скоєння злочину.

В соцмережах з’явилося відео з камер спостереження на автозаправній станції, на якій видно, що нападники були вдягнуті в одяг зелено-оливкового кольору, який часто носять українські військові. Автомобіль, на якому вони їхали, також був пофарбований в оливковий колір.

зсу

Автор фото, кадри з соцмереж

Джерело ВВС Україна в поліції каже, що записи, оприлюдненні в соцмережах, відповідають дійсності. На них зображені підозрювані.

Вони були вдягнуті в форму, схожу на ту, яку носять військові. Але чи дійсно вони є військовослужбовцями ЗСУ — така інформація наразі ще перевіряється, сказав співрозмовник.

"Вони були в зеленій формі і автомобіль був зеленого кольору. Але чи були вони дійсно військовими — це ще встановлюється".

Їхній автомобіль зупинили серед ночі для перевірки, наголосило джерело в поліції.

"Це було вночі, звичайна перевірка автомобіля. Але вони відкрили вогонь", — сказав він.

На інцидент відреагував міністр внутрішніх справ.

"Неважливо, хто та в якому одязі. В якому стані та з якої причини. Виправдання цьому злочину немає і не може бути", — заявив Ігор Клименко.

"І так: цей трагічний випадок демонструє, що тилу для поліцейських немає".

зсу

Автор фото, Кадри з соцмереж

У мережі також вже оприлюднили відео з натільної камери одного з поліцейських. На кадрах люди, що й на заправці, після зупинки дуже спокійно спілкуються з поліцейськими, які хотіли оглянути багажник авто.

Проте в якийсь момент водій та його пасажир напали на поліцейських та почали в них стріляти. Після чого втекли з місця події.

Також у ЗМІ вже потрапили орієнтування поліції на можливих нападників. Згідно з ними, підозрюваними є батько і син — уродженці Віниччини Валерій і Віталій Васілаке.

Офіс генерального прокурора повідомив, що на причетність до скоєння злочину перевіряються двоє військовослужбовців.

На відеозапису з камери патрульного чутно, що один з нападників каже, що він і його батько служать в 28-ї окремій механізованій бригаді ЗСУ. Це військова частина, яка розташовується в Одеській області.

Однак військове командування заперечує, що двоє нападників є чинними військовослужбовцями цієї бригади.

"Зазначимо, що підозрювані у вчиненні злочину особи, вже понад рік не мають відношення до 28 ОМБр ім. Лицарів Зимового Походу. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб сприяти розслідуванню цього випадку та забезпечити справедливість", — сказано в заяві оперативного командування "Південь".

Згодом командування Сухопутних військ заявило, що підозрювані дійсно є військовослужбовцями однієї з військових частин цього роду військ. Командування обіцяє сприяти розслідуванню трагедії.

"Винні у цьому злочині повинні понести найсуворіше покарання", — сказано в заяві пресслужби.

Як повідомила поліція, загиблий під час нічного нападу поліцейський — 20-річний Максим Зарецький

Він рядовий поліції інспектор сектору реагування патрульної поліції відділу поліції №1 (Бершадь) Гайсинського райуправління.

"Максиму було 20 років. З 2021 року він навчався у Національній академії внутрішніх справ та півтора роки віддано служив у секторі реагування патрульної поліції", — заявили в поліції.

поліція

Автор фото, Поліція