Кабмін передав бойовим частинам 9,6 мільярда гривень "військового ПДФО" (оновлено)



війна,зсу

Кабінет Міністрів виділив 9,6 мільярда гривень військовим частинам на закупівлю озброєння, техніки, боєприпасів та засобів захисту.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні у вівторок, 23 січня, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram.

Він нагадав, що восени минулого року Верховна Рада перенаправила надходження від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), які сплачують військовослужбовці, з бюджетів громад до спецфонду державного бюджету. Більшу частину цих коштів спрямували на розвиток ОПК (51 млрд грн) та на виробництво дронів (43 млрд грн).

"Одночасно було ухвалено рішення, що 10% від військового ПДФО буде направлено напряму військовим частинам. Тому сьогодні передаємо силам оборони 9,6 млрд грн військового ПДФО на закупівлю озброєння, техніки, боєприпасів, засобів захисту", – написав Шмигаль.

У пресслужбі Міністерства фінансів, що ухваленою сьогодні постановою уряду "Деякі питання фінансування матеріально-технічного забезпечення військових частин Збройних Сил, інших військових формувань" передбачено:

  • затвердити Порядок спрямування коштів спеціального фонду державного бюджету, джерелом яких є 10% частини військового ПДФО;
  • передати бюджетні призначення у сумі 9,6 млрд грн від Міністерства фінансів до відповідних головних розпорядників бюджетних коштів (Міноборони, МВС, ГУР Міноборони, СБУ та СЗР) для подальшого їх спрямування підпорядкованим військовим частинам військових формувань на матеріально-технічне забезпечення.

"При цьому Порядком встановлено механізм розподілу відповідного ресурсу між військовими частинами, напрями спрямування коштів, а також процедуру взаємодії між державними органами з метою забезпечення оперативного перерахування відповідних коштів військовим частинам", – уточнили у Мінфіні.

Читайте також: Кабмін виділив бойовим частинам Міноборони 660 мільйонів з резерву. На що витратять кошти?

Як повідомлялося, у Міністерстві оборони пояснювали, що ці кошти військові частини отримуватимуть пропорційно до сплаченого ними ПДФО. При цьому кожна з бригад вирішуватиме, на що їх витрачати, індивідуально.

Нагадаймо, що цього року надходження від ПДФО з доходів військових (96,3 млрд грн) буде спрямовано до спецфонду держбюджету для посилення обороноздатності країни:

  • 45% для виробництва та закупівлі спецтехніки і обладнання (безпілотники, морські дрони) – Адміністрації Держспецзв’язку;
  • 45% Мінстратегпрому для виконання програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, впровадження нових технологій та для виготовлення продукції оборонного призначення;
  • 10% Розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО.

Автор: Михайло Орлюк